"Беше ни казано "Харизма нямаш, чоджум". Ние казваме: Кауза имаме, чоджум".

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Така той отговори на Гюнай Хюсмен, бивш член на ДПС и настоящ на ГЕРБ, който му отправи тази реплика на последната национална конференция на партията. Думите на Хюсмен бяха посрещнати с бурни овации от актива на ГЕРБ.

Иванов поясни, че протестът има лидерство, което не се изразява в конретно лице, а в програма. И изтъкна, че "Демократична България" е отстоявала своите идеи от първия ден на своето съществуване.

"Има лидерство, протестът има дневен ред. Конкретни реформи. Този дневен ред е обединен от "Демократична България". За него търсим от първия ден подкрепа. Този дневен ред е изпълним от обикновено Народно събрание. Нашето лидерство не е на база на едно или друго име, а лидерство на база на ясна програма", каза Иванов.

Иванов заяви,че хората са излезли на улицата, защото знаят, че с това корумпирано и некомпетентно правителство няма как да се справим с наближаващата икономическа криза.

"Задкулисието е страшно улашено", заяви Иванов.

И поясни, че едно от големите разделения по етническа линия вече се е счупило. А на площадите са хора, които имат диаметрално противоположни политически възгледи.

"Цялата технология за разделение на обществото започва да се чупи, осъзнава задкулисието", обобщи Иванов.

Според него предложенията на Бойко Борисов не изискват нова Конституция, а ревизия на глава "Съдебна власт". Той изтъкна, че вече започват да се появяват и друго предложения, като връщане на наборната военна служба.

"Използват трика от 90-та година. За да спечелят време и да се опитат да прокарат нови разделения. Рестартът на демокрацията се прави с избори", заяви Иванов.

Той изтъкна, че във вчерашните предложения на Борисов не се предлага нищо по отношение на статута на главния прокурор. И допълни, че допоследно Борисов обслужва Иван Гешев и Делян Пеевски, защото Гешев е най-важния инструмент на Пеевски.

"Тези хора ли ще реформират Конституцията и правосъдието в България? Уплашени мишки", заяви Иванов.

Той заяви, че не си е представял Борисов да стигне до такъв позор.

"Колкото и да съм го критикувал, винаги съм мислел, че здрав разум му е останал", каза Иванов.

Според него перспективата да живеем в държава, чиято Конституция е писана от Данаил Кирилов, "на когото му е забранено дори във фейсбук да пише" , е плашеща. Иванов изтъкна, че отново не се говори за лустрация.

"Всеки човек, когато иска да се превърне в диктатор, пише нова Конституция. Справка - полковник Путин", заяви Иванов.

Според другия съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов България няма нужда от Велико народно събрание в момента и всичко това е маневра на властта.

"Основната цел е да се печели време, за да се удържи властта на всяка цена. Призоваваме хората да не се хващат на тази голяма, но гола кукичка на задкулисието. Това е опит за измама. От първия ден на протестите предупрежавахме за този капан, наречен ВНС. 30 години се пържим в това, което БКП ни сготви в предното ВНС", заяви Атанасов.

Той изтъкна, че всички политически сили досега са заели позиция по отношение на идеите на Борисов, освен ДПС.

"Идеята е тяхна. Борисов е говорител на задкулисието на ДПС. Няма самостойна воля. Изпълнява поръчките, които му се дават от тези, които разпределят порциите", каза Атанасов.

Той прогнозира, че ДПС ще заиграе заедно с патриотите, въпреки официалното си противопоставяне, защото "имат един и същи общ кукловод".

"Имаме наши предложения за промени в Конституцията, не изискват ВНС, но са много по-смели и раидкални. Борисов никога не се е държал по този начин пред камерите с такова настървение, не знам с какво го бяха зомбирали, за да изглежда убедителен", каза още Атансов.

Според съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов Бойко Борисов се опитва да раздели обществото като противопостави различните групи в него.

"Абсурд е едно правителство с толкова нисък процент на доверие да прави предложение за ВНС. Няма легитимността да го направи", каза Сандов.

Юристът Атанас Славов заяви, че мажоритарният избор е опасен за демокрацията. Според него с такъв избор местните клиентели ще имат доминация в следващия парламент. Славов каза още че прокуратурата не трябва да се самоуправлява, а трябва да се отчита пред обществото, защото държи в себе си много репресивна власт. И даде пример с това, че МВР не се самоуправлява, а е част от изпълнителната власт и се отчита пред парламнента. Славов припомни идеите на "Демократична България" за дистанционно гласуване, създаване на избирателен район чужбина, както и за даване право на опозицията да прави парламентарни разследвания.