Плажът до имота, обитаван от Ахмед Доган в парк "Росенец" този път посрещна десетимата участници в т.нар. „Доган сарай бийч фестивал“ без ограда. Протестиращи пражуващи се събраха днес преди обед на ивицата, която все още по документи няма статут на такава.  

Именно премахване на метално ограждение край плажа, на което има надпис „строителен обект“, бе едно от исканията на организаторите на проявата. 

„Доган бълха го ухапала с тази ограда. Това са малки. но много важни стъпки в правилната посока, посока на законността. Най-вече гражданското общество да повярва в собствените си сили, че ние можем нещо, което е законно  и е в нашите е правомощия ние трябва да го искаме и да го отстояваме от институциите“, каза организаторът на "фестивала" Асен Бонджев пред бТВ. 

Хората са се разходили свободно и по кея към имота. Бяха подготвили и "изненада" - сложиха на самия кей пиратско знаме с ликовете на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, чиито оставки протести в София искат вече 38 дни. 

Преди дни проверка, разпоредена от Върховната административна прокуратура установи, че въпросният кей няма строителни документи. Защо отговорните институции са стигнали до подобен извод едва сега - така и не е ясно. 

„Мястото е перфектно – закрито от североизток, така че осигурява една спокойна морска вода, която няма вълни и затова идваме тук. Посещаваме го редовно този плаж, вече свободно“, коментира пък Николай Едрев.

Бончев на свой ред обясни, че заради това, че има много камъни на ивицата, които не е ясно как са се появили, ще бъдат разчистени. Като от тях се се правят грамади. 

Плажуване ще има всеки уикенд до края на август, заканиха се още протестиращите. 

Припомняме, че миналата седмица почетният председател на ДПС Ахмед Доган излезе от имението си и отиде при протестиращите.