Протестиращите не са наивници и всеки, който се опитва да ги раздели или подведе, ще носи отговорност пред историята и пред поколенията след нас.

Опитът на автократа Борисов и присъдружния на Пеевски Гешев да си спечелят още политическо време, злоупотребявайки с ясните обществени реформи, поискани от протестиращите, са поредната лъжа, с която никой няма намерение да се съобрази.

Това се казва в изявление на Отровното трио в отговор на анонса на премиера Бойко Борисов от вчера, че той и ГЕРБ подготвят проект за нова Конституция и искат свикване на Велико народно събрание. Борисов обеща, че при решение за такова, ще се оттегли от поста си. 

 

Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков заявават в наверечието на 38-ата протестна вечер в София, че изявлението им е предназначено "за всички, които в продължение на 38 дни не разбраха или се правят, че не разбират исканията на протестиращите граждани."

Отровното трио. Снимка Фейсбук

 Триото заявява:

Опитът на автократа Борисов и присъдружния на Пеевски Гешев да си спечелят още политическо време, злоупотребявайки с ясните обществени реформи, поискани от протестиращите, са поредната лъжа, с която никой няма намерение да се съобрази.

 

И изброява причините. Първата е, че искането на протеста за оставка на Бойко Борисов "означава не просто оттегляне на физическото лице Бойко Методиев Борисов от власт, а оттегляне на ГЕРБ от управлението и премахване на методите, с които управляват".

Това е желание, валидно за всяко едно правителство, което си позволява по същия престъпен начин да третира и обижда българските граждани. В краткосрочен план това означава предсрочни избори. Никой няма да води дебат с власт, загубила окончателно доверието на гражданите!

Според тримата, за да има доверие в изборния процес, се налага служебен кабинет, като преди това се гарантира машинно, дистанционно и електронно гласуване. Честният изборен процес според тях включва и смяна на ръководствата на „Информационно обслужване“ (държавната компания, ангажирана с преброяването на бюлетините при избори - б.р.), ГРАО (службата към МРРБ, отговаряща за избирателните списъци) )и други ведомства, които са пряко ангажирани с провеждането на избори. А според триото, и с "покупката и фалшифицирането на изборите".

Третият аргумент: "Оставката на Гешев сега и предстоящите промени в Конституцията, подготвени от едно ново Народно събрание, означават ясно, че въпросът не е просто в премахването на един главен прокурор, а е свързан с проблеми като единоначалието в прокуратурата, невъзможността всеки прокурор да взема сам решения и да носи отговорност за тях, както и пълната безконтролност на главния прокурор. Т.е. всеки кандидат за доверието на гражданите трябва да декларира, че не е готов за конюнктурни или исторически компромиси, а обещава предварително да подкрепи предложенията за изваждане на прокуратурата от съдебната система."

Триото обяснява и защо не вярва на заявката на Борисов за усилен контрол над главния прокурор чрез доклади на всеки 6 месеца пред Народното събрание: "Самият Борисов не уважава Народното събрание и свръховластените главни прокурори ще правят същото".

Грижата на Борисов за доброто функциониране на съдебната системата е видно дори по простия факт, че мандатът на главния инспектор и всички съдебни инспектори към Висшия съдебен съвет е изтекъл преди няколко месеца. Грижата на „реформатора“ Борисов по тази процедура отдавна трябваше да е започнала и приключила.

"Правосъдие за всеки": Премиерът самодържец си присвоява правомощия

"Премиерът Бойко Борисов, явно влязъл в ролята на самодържец, се опита за пореден път да си присвои правомощия, каквито няма, и да изнасили парламентарната демокрация с предложения за конституционни промени, които той неизвестно защо нарече проект за нова Конституция, и свикване на Велико Народно събрание", заявиха в отговор на премиерското обръщение от вчера и от инициативата "Правосъдие за всеки", която също е част от протестите срещу Борисов и Иван Гешев, продължаващи вече 38 дни. 

"Ясно е, че министър-председателят няма конституционна инициатива и не може да бъде вносител на такива предложения. Това обаче не попречи на Борисов да заяви същите от името на една парламентарна група, която той третира като "своята" и да се изкаже от името на поне още една, доколкото за внасяне на конституционен проект са нужни 120 народни представители", които той на практика задължи да внесат предложенията, се посочва в позицията.

Според организацията това е поредна "демонстрация", че Борисов третира Народното събрание като обслужващ орган.

За "Правосъдие на всеки" премиерът прави опит да "открадне" конституционната инициатива, заявена от президента Румен Радев. Който пък на свой ред "необяснимо се бави с внасянето на обещания конституционен проект".

От инициативата припознават част от собствените си предложения за промени в основния закон, но заявяват, че във варианта на премиера те представляват "лоша компилация" и в тях отсъства реформата в прокуратурата.

"Очевиден е страхът на Борисов да се занимае с най-сериозния конституционен проблем на държавата, съдържащ се в два конституционни текста. Той отдавна го направи заложник на сенчестата власт, която определя главните прокурори, а после чрез тях контролира изпълнителната и законодателната власт и се меси пряко в независимостта на съда", пише в позицията.

Опитът на премиера да влезе в "конституционно състезание" с президента и да обезсмисли протеста, като се представи за привърженик на идеята за смяна на модела със свикване на ВНС е нелеп, циничен и напълно неприемлив, коментират още от "Правосъдие за всеки". И прогнозират, че резултатът ще е вкарване на държавата "в поредната и този път критична институционална криза".

От инициативата посочват, че не са против свикването на ВНС, но да стане със смислен, ефективен и широко обществено и експертно обсъден конституционен проект, зад който да застанат не само партиите, наричащи себе си опозиционни или реформаторски, но и гражданските организации и групи, които искат конституционна реформа от много години насам, както и хората, които протестират вече 38 дни по площадите.

"Но това не може да е едноличен проект на премиера на едно провалено правителство и изпълняващата "генералски команди" негова група с присъдружните "патриоти",  пише още в позицията.

От инициативата отново настояват за оставките на Борисов и Гешев. Според тях избори, особено за ВНС, организирани и проведени от управляващите сега, не представляват промяна, а подмяна на исканията на гражданското общество. И призовават всички граждански организации и политически партии, които предлагат конституционни промени, да започнат незабавно обсъждане на общ проект за мащабна и ефективна конституционна реформа на съдебната власт.