Ливанската прокуратура е повдигнала обвинения на 25-ма души за опустошителните взривове в Бейрут. 19 са вече задържани, а сред обвиняемите има високопоставени служители на пристанището в ливанската столица, къзето бяха взривовете и служители по сигурността, съобщи бТВ. 

А според един от инженерите, строили преди 50 години най-големия склад за зърно в Близкия изток, неговите железобетонни стени са предотвратили още по-голямо унищожение на града.

„Сърцето ми се къса! Готов съм да предоставя цялата информация, с която разполагам, но не мога да се включа в новия строеж на склада. Иска ми се да бях с 50 години по-млад – тогава щях да се погрижа за възстановяването му“, казва инженерът Габриел Асиун.

След 4 август, когато се случи взривът на химикали, складирани до пристанището, довел до стотици жертви, хиляди ранени и огромни разрушения в Бейрут - стигнали на разстояние от 10 км от мястото, в Ливан избухната масови протести. Недоволните, а и представители на международната общост настояха за независимо разследване на причините и има ли виновни за трагичния инцидент. Президентът на Франция Еманюел Макрон посети столицата  също настоя, че ливанските власти дължат на жертвите и техните семейства независимо и прозрачно разследване на катастрофалната експлозия. Днес световни агенции съобщиха, че планира и втора визита.

В резултат от протестите след трагедията правителството на Ливан подаде оставка на 10 август. Президентът Мишел Аун прие оставката, но поиска от кабинета да изпълнява функциите на временно правителство до съставянето на нов кабинет и провеждането на предсробни избори.