Четвъртфиналите на Шампионската лига приключиха с голяма изненада - "Олимпик" (Лион) удари "Манчестър Сити" с 3:1 на стадион "Жозе Алваладе" в Лисабон и е на полуфинал срещу "Байерн" (Мюнхен) в сряда от 22 часа.

Другият полуфинал противопоставя "Пари Сен Жермен" и "РБ Лайпциг" (във вторник). Останаха по два германски и френски отбора, което е абсолютно неочаквано. "Манчестър Сити" отново отпадна рано, а беше считан за един от големите фаворити. 

"Лион", който във Франция остана извън зоната на евротурнирите, изхвърли още един гранд след "Ювентус". Сега се изправя срещу може би най-силния отбор в турнира в повторение на полуфинал в ШЛ отпреди точно 10 години.

Максуел Корне откри в 24-ата минута след грешка в защитата на "Сити" - нямаше да е последната и единствената.

Кевин де Бройне изравни в 69-ата и когато "гражданите" виждаха пълен обрат, дойде пропуск на Габриел Жезус и нов гаф в отбрана, довел до 2:1. Разписа се Муса Дембеле в 84-ата. При сутацията имаше разглеждане на ВАР и останаха спорове дали има засада и нарушение в атака на лионци.

Дембеле дублира в 87-ата след дежа вю - изумителен пропуск на Рахим Стърлинг на празна врата за 2:2. А за 3:1 помогна и вратарска грешка на Едерсон, който не се намеси добре при удар на играч на "Олимпик".

Очаквано тимът на Руди Гарсия остави топката на "Сити" (не че някой може да му я вземе), и заигра директно, колективно и решен на битка. През първото полувреме беше почти равностоен, като от 30-ата минута бе притиснат сериозно, но чистите голови възможности за "небесносините" не бяха много.

Това се промени след почивката, когато Пеп Гуардиола направи смени и тимът му започна да действа по-креативно - испанецът търпи критики, че е заложил на по-дефанзивен състав и схема с разбивачи в средата на терена като Родри и Фернандиньо за сметка на Бернардо Силва, Давид Силва, Фил Фодън и т.н.

"Олимпик" трудно минаваше центъра, а напълно логично дойде изравняването чрез Кевин де Бройне. И тук вместо обрат се случи напълно неочакваното - фрапантни пропуски на Жезус и Стърлинг, и две контри, донесли триумф за "хлапетата".

"Манчестър Сити" изпраща неуспешен сезон, в който спечели само Купата на Лигата в Англия.