Прокурата на щата Ню Йорк и американското министерство на правосъдието започнаха разследване за пране на пари срещу руския олигарх Генадий Тимченко, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

Той е един от най-приближените хора на президента Владимир Путин и често е наричан негов ковчежник. Неговата компания "Стройтрансгаз" бе спечелила търга за строителството на българския участък от газопровода "Южен поток". Тя обаче се оттегли от проекта, след като САЩ и ЕС го вкараха в черните си списъци и замразиха авоарите му. Личното му състояние за тази година се изцизлява на 15,3 милиарда долара.

Тимченко е заподозрян в корупционни сделки в Русия чрез използването на американската финансова система, пише "Уолстрийт джърнъл". Прокурорите и служителите на правосъдното министерство в САЩ отказали да съобщят подробности пред изданието. Отказали и Тимченко, и представители на руския гигтант "Роснефт", продавал петрол на регистрираната в Кипър търговска компания "Гънвор", в която до март 2014 г. олигархът бе главен акционер.

Дмитрий Песков - прессекретарят на Путин, заявил, че не знае за никакво разследване. Но изтпъкнал, че между руския президент и Тимченко няма никакви финансови отношения.

По-рано представители на американските власти твърдяха, че руският президент има дял в "Гънвор". Според нензован източник в хода на разследването е планирано да се изясни дали сключените от Тимченко сделки имат връзка с личното богатство на Путин. Песков нарече тази информация "гупост".

Сделките, които САЩ смятат за съмнителни, били сключени преди няколко години. Става дума най-вече за договори за препродажба на петрол, подписани между "Гънвор" и "Роснефт". Следствието иска да установи изкупните цени на суровините, определяни от "Гънвор". Компанията препродавала петрола на трети лица, предимно зад граница.

Разследването се извършва в рамките на Инициативата за връщане на похитените архивие започнала през 2010 г. Тя е известна с абревиатурата KARI (Kleptocracy Asset Recovery Initiative). Доскоро в нея фигурирали само бизнесмени, чиновници и компании от Африка и Близкия изток. В сайта на американското правосъдно министерство засега няма никаква информация за разследване срещу Генадий Тимченко, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".