Доходите на българските домакинства се увеличават на годишна база през второто тримесечие на 2020 г. с близо 10% при слабо намаляване на разходите, показва проучване на Националния статистически институт (НСИ). 

Конкретните данни показват, че общият доход на лице от домакинство нараства в периода от април до юни на тази година точно с 9,7% спрямо същото тримесечие на 2019 г. В номинално изражение това ще рече  - по 1698 лв., като в същото време разходите се свиват, макар и малко - с 1,3% до 1384 лв. 

Както винаги най-висок носителен дял през второто тримесечие на годината имат доходите от работна заплата (57,5%), следвани от доходите от пенсии (28,3%) и тези от самостоятелна заетост (5%). Важно е да се отбележи, че тук показателите бележат леко намаляване на дохода от работна заплата с 0,3%. Увеличава се този от пенсии.

Представените данните изглеждат така - доходите строго от работна заплата нарастват до 975 лева от 894 лева година по-рано (скок с 9,2%), доходите от пенсии се увеличават до 481 от 427 лева (повишение с цели 12,5%), тези от самостоятелна заетост остават нараства от 95 на 100 лева (повишение с 4,5%), а доходите от социални обезщетения и помощи нарастват от 46 на 52 лева (повишение с 12,7%).

Очаквано най-много пари пък харчим за храна и безалкохолни напитки. Следват режийните за жилището, за плащане на данъците и социални осигуровки, за транспорт и съобщения. 

Според НСИ през второто тримесечие на годината се увеличава потреблението на повече хранителни продукти средно на лице от домакинството спрямо същия период на 2019 година като консумация на месо, на плодове, зеленчуци, прясно мляко и яйца. Намалява консумацията на хляб и тестени изделия и на сирене.