„95% от предложените текстове са буквален препис на сега действащата конституция. Това по никой стандарт не е нова конституция. Беше достатъчно да се предложи закон за изменение и допълнение на действащата конституция“.

Това коментира пред БНР доц. Атанас Славов, преподавател по конституционно право в Софийския университет, за проекта на ГЕРБ за нов основен закон на държавата.

"Става дума за имплантирането в стария конституционен текст на предложените от премиера в петък текстове, но затова не е нужна нова конституция", подчерта той.

Можеше това да се постигне със закон за изменения и допълния на сегашната. Но тогава не би било нужно свикването на Велико народно събрание, отбеляза специалистът.

Доц. Славов поясни, че преамбюлът е изключително важна част от Конституцията на Република България и неговата липса означава и влошаване на конституционния текст.

„В действащия преамбюл се съдържат изключително важни ценности и принципи, които пронизват целия конституционен текст. Липсата на ценностно ядро, изведено на първо място, е и проблем от гледна точка на тълкуването на конституционния текст“, обясни той.

По думите му има много решения на Конституционния съд, които се позовават на действащия преамбюл, за да разкрият духа и съдържанието на конституционните разпоредби, така че "това не е само формална разлика".

„За обществото е важно кой е участвал в процеса, защото конституцията не е някаква заповед на премиера, която се пише от администрацията, а е призвана да е общественият договор на нацията... Кой участва в писането на конституцията е важен въпрос. Сега очевидно нито един уважаващ себе си конституционалист не иска да си сложи подписа под тези предложения, това само по себе си е показателно...", коментира Славов въпроса дали е важно кой е писал проекта на ГЕРБ.

Според вицепремиера Томислав Дончев основно това са били правосъдният министър Данаил Кирилов и външната министърка Екатерина Захариева.

"Единственото по-лошо от това как законодателства ГЕРБ, е как пише конституция", добави Славов по темата.

Той коментира и заложеното в новия конституционен проект отпадане на институцията на Велико народно събрание. Припомни, че ВНС е било създадено по конюнктурни причини навремето, но с решение на Конституционния съд от 2003 г. институцията на ВНС е придобила голяма важност. Според него преодоляването на това е можело да стане с усъвършенстване на тълкувателната практика на КС. 

"Съчетанието на отпадане на Велико народно събрание с намаляване на броя на депутатите на 120 от 240, представете си какво означава това - означава олигархичните клики да имат почти пълен контрол върху едно народно събрание, което може да променя и конституцията... Има един принцип, когато се променя конституция, е необходимо да се осигури висока степен на представителност и плурализъм, именно защото се променя общественият договор. Когато имаме 120 човека, това какъв плурализъм осъществява? Всички по-малки политически субекти ще бъдат на практика елиминирани или сведени до чисто формално присъствие. Това променя базисни положение", алармира Славов.

Действащият конституционен текст на пръв поглед ограничава Великото народно събрание само до внесения проект, на практика процедурата във ВНС е такава, че може да засегне и други части на конституцията, обясни още той, и подчерта, че това създава рискове. Днес вицепремиерката Екатерина Захариева призна, че ГЕРБ са внесли проект за нова конституция именно за да може ВНС да редактира всяка част от основния закон.

По думите му предложенията на ГЕРБ в частта за прокуратурата са по-лоши от сегашния модел. 

"Аз съм изключително притеснен от даването на конституционно право на прокуратурата през прокурорската колегия да предлага законопроекти, защото това нарушава един базисен принцип в демократичната държава - първо, че прокуратурата трябва да е подотчетна, под демократичен контрол, второ, че се законодателства в обществения интерес, а не в някакъв частен, бил той и институционален, интерес. Т. е. това влиза в разрез с базисни положения на конституционното право. Не е работа на прокуратурата да се занимава с политика", каза още юристът.