Едни от най-интересните моменти на днешното дело за мярка за неотклонение на бившия зам.-министър Красимир Живков, Атанас Бобоков и бизнесмена Николай Миховски (собственик на две фирми за преработка на отпадъци), бяха свързани с политика, а не с право.

Тримата са и последните, които останаха засега в ареста след поредицата задържания покрай "делото за боклука".

 

Днешното развитие дойде, след като първата инстанция - Специализираният наказателен съд пусна под парични гранции миналата седмица и тримата, съответно - Живков срещу 80 000 лв., Миховски срещу 300 000, а по-възрастния брат Бобоков - срещу 700 000 лв. Всички страни обжалват - прокуратурата иска те да останат в ареста (където са и в момента, докато не се произнесе Апелацията), а защитниците - намаляване на гаранциите. 

Днес и Красимир Живков, и защитата му обявиха, че друг е отговарял за отпадъка и е кадрувал напълно в МОСВ и регионалните инспекции - зам.-министър Николай Кънчев. Който на всичкото отгоре почти през целия период е ресорният зам.-министър по отпадъците, а не Живков. Свидетели също си спомнят за комуникация на Миховски именно с Кънчев, който е от квотата на ВМРО. Само че... 

Живков твърди че докато е бил на поста заместник-министър, му се е обаждал дори премиерът Бойко Борисов за решение на кризата от 2018-2019 г., след като в обществото започват силни брожения срещу горенето на чужд боклук. Той му казал, че дори не са му ресор отпадъците, но Борисов обявил, че комуникира с него, не иска да се чува с Кънчев. И заявил "стига с тия патриоти - корумпирани".

"Тук в залата научих неща, които са ставали в министерството! - твърди Живков. - Уплашиха се, защото вицепремиерът е казал – ако арестуват и Кънчев, ще падне коалицията" (явно визирайки вицепремиера от ВМРО, б.р.).

Подобен явен намек - че действията на прокуратурата се ръководят от политическата конюнктура, отправи и защитникът му Васил Василев. Той заяви, че ресорният зам.министър Кънчев в момента бива "укриван" от делото – "защото трябва да се крепи правителството още".

А относно довнесените днес нови доказателства от прокуратурата - включително семейни снимки на Живков с бизнесмена от Ботевград Васил Коцев, адвокат Василев заяви:

"Не може да живеем както иска прокуратурата - изолирани в килии и да не се срещаме с роднини, щото иначе ОПГ! Няма да стане."

Ролята на "сина" Коцев

В Ботевгрд Васил Коцев е известен като "сина на Красимир Живков". Като такъв го посочили и свидетели... Макар че доскорошният зам.министър има всъщност 4 дъщери. Според държавното обвинение обаче Красимир Живков всъщност е реално контролирал фирмите на Коцев за преработка и утилизация на отпадъци и насочвал клиенти към тях.

Именно държаният чиновник давал идеи на Бобокови да престанат да плащат скъпите такси на германци да им извозват опасните отпадъци от "Монбат", а да вземат български фирми.

А пък "Глобал рисайклинг" - фирмата на Васил Коцев, има договор за услуги със съпругта на Живков за 45 000 лв.

Цитират се и разговори на различни от участниците в групата. Например Атанас Бобоков писал на Живков:

„Става дума за наша сделка, която трябва да получи твоята благословия.“

Ставало въпрос за 6000 тона италиански отпадък. 

Адвокат Васил Василев коментира днес и друг елемент: според обвинението, бидейки организирана престъпна група, братята Бобокови първо (след като скъсали отношния с германския контрагент) работили именно с фирмата на въпросния Васил Коцев от Ботевград, а после решили да направят свои дружества за тази дейност.

Той повика на помощ логиката - дори Живков да стои зад фирмите на Коцев, това създаване на организирана група с Красимир Живков ли представлява или изваждането му от "бизнеса".

"Когато някой си създава своя фирма, за да не работи с твоята, не е съвместна дейност – точно обратното е."  

За целия период в ареста - близо 3 месеца, с Живков са проведени два разпита. Васил Василев иронизира прокуратурата, че въпреки дългия период още не е събрала доказателства.

"Айде – при първоначалното задържане – много снимки, много интервюта – няма време. Ама след 3 месеца? Ами след 3 месеца няма какво! Трябва да го измислим!"

Забележително спрямо Живков е и, че той е станал зам министър на екологията от 11 ноември 2014 г. А обвинението за създаване на ОПГ е от януари 2014 г. 

Защитникът на Атанас Бобоков - Илиан Василев пък обяви, че неотдавна Иван Гешев е казал при посещението си на "сметището на Бобокови" в Плевенско, че на германското дружество - преди да прекратят взаимоотношенията си с Бобокови, трябвало да се плаща по 200 евро на тон. Днес в залата вече прокурор Мария Дойчева каза, че са по 300 евро на тон. А адвокатът се пошегува, че явно сумата е набъбнала от горещините.

Той каза:

"Прокурорите не познават Закона за управление на отпадъците. И се надяват на същото непознаване от страна на съда, за да им повярва."

Василев в заключение поиска Бобоков да бъде освободен без никаква мярка за неотклонение, защото е непричестен към деянията или като алтернатива - да бъде намалена огромната сума, която трябва да внесе.

"Ноторно известно е, че през 2019 г имаше огромни количества внесен отпадък от Италия и в случая прокуратурата се опитва да пришие „Монбат рисайклинг“ към количествата внесен биологичен или друг тип отпадък от Италия. Което обаче няма нищо общо с това, което „Монбат“ внася от Италия."

Самият Атанас Бобоков също каза няколко думи - че има старо дело от 2017 г. срещу въпросния Васил Коцев от Ботевград, сега то е пришито към тях и снимките на Иван Гешев от загробени боклуци в Плевенско - са именно пред площадките, свързани с Коцев.

За главния свидетел на обвинението и също така съподсъдим - бившия му изпълнителен директор Васил Богданов, той каза, че уволнявайки го през 2019 г. онзи е изгубил годишен доход от 200 000 лв. чисти. При това претендира от "Монбат" още една премия от 100 000 лв., т.е. - говори срещу тях заради 300 000 лв.

Апелативният спецсъд обаче се произнесе късно вечерта, че отменя наложените парични гаранции - всички остават в ареста. Мотивите ще бъдат публикувани вероятно утре.