Шестима души бяха ранени след серия катастрофи на околвръстната магистрала в Берлин миналата вечер. Смята се, че катастрофите са провокирани умишлено от 30-годишен иракчанин, а мотивите му са ислямистки.

Малко след 18, 30 часа иракчанинът се включил в движението на магистрала А100 в южната част на Берлин и според свидетели започнал преднамерено да блъска мотористи около себе си.

„Точно по това време минах покрай първите две катастрофи, единият моторист получаваше спешна помощ на място. Учедих се, че на толкова кратко разстояние и време има няколко подобни инцидента. След това влязох в задръстване малко преди тунела към „Икеа“. Нямаше как да продължа, нито да обърна. Останахме 4 часа и 10 минути в колата, добре, че минаваха от Червения кръст да раздават вода“, разказва Беатрис, която е един от десетките свидетели.

Според други иракчанинът буквално е бил на лов за мотористи. Трима от пострадалите при тези сблъсъци са ранени тежко. Полицията успява бързо да настигне ислямиста. Виждайки я, той спира и излиза от колата си с куфар в ръце и крещи, че държи експлозиви. Спешно е отцепена цялата южна дъга на магистралата, която е и една от основните пътни артерии в Берлин. Стотици прибиращи се от работа се оказват в капан и не могат нито да продължат напред, нито да обърнат. Чакат между три и пет часа, докато полицията успее да ги изведе от подозрителния участък. Някои от тях трябва да напуснат автомобилите си и да се отдалечат пеша.

След обстоен преглед на автомобила взривни вещества не са открити. Иракчанинът е арестуван и ще бъде обвинен в опит з аубийство. Според разследващите основният мотив за нападенията е ислямистки. Мъжът е пускал във фейсбук снимки на автомобила си, украсен с религиозни призиви. Предполага се, че е и психическ илабилен, тъй като е правел впечатление с поведението си и преди това. Атаката обаче е терористичен ислямистки акт и с разследването е натоварено и контраразузнаването, съобщи прокуратурата.