САЩ се очаква да опитат утре да обезсилят окончателно ядрената сделка с Иран от 2015 г., която силно ограничава ядрената програма на ислямската република в замяна на вдигане на международните санкции върху нея.

Държавният секретар Майк Помпео ще поиска от Съвета за сигурност на ООН да активира т.нар. предпазен механизъм, предвиден в сделката, предаде АП.

Механизмът се задейства, ако една от страните участнички в споразумението, внесе оплакване, че Иран нарушава грубо неговите условия. От този момент започва да тече 30-дневен срок, след който санкциите се връщат и никоя от постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН не може да наложи вето.

Вашингтон прибягва към този ход, след като миналия петък американско предложение за продължаване на изтичащото през октомври оръжейно ембарго над Иран претърпя поражение на заседание на Съвета. Русия и Китай гласуваха против, 11 страни се въздържаха и само Доминиканската република го подкрепи. 

Останалите постоянни членки на Съвета за сигурност - Русия, Китай, Великобритания и Франция - утре могат да игнорират американското предложение за активиране на предпазния механизъм, като се аргументират, че САЩ са загубили тази възможност, оттегляйки се от ядрената сделка с Иран през 2018 г. 

Това обаче би могло да предизвика криза на доверието в ООН, защото ще се окаже, че тя не е в състояние да налага собствените си решения, коментира АП.

САЩ твърдят, че все още могат да активират механизма, защото, макар да са се оттеглили от сделката, продължават да бъдат страна по резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, приета във връзка с ядреното споразумение. То бе договорено през 2013 г. и сключено през 2015 г. между Иран и САЩ, Великобритания, Германия, Китай, Русия, Франция с участието на ЕС и на ООН. 

Подписалите го страни извън САЩ продължават да държат на него и единственият им ход да го спасят е да игнорират искането на Вашингтон за механизма. Ако някоя от тях поиска освобождаването на Иран от санкции да продължи, САЩ могат да наложат вето и така да доунищожат сделката. Ако обаче останалите страни по нея пасуват, теоретически може да се наложи Вашингтон да поиска продължаване на режима без санкции и при гласуването по това предложение по-късно сам да си наложи вето, коментира АП.

Помпео възнамерява да се аргументира с това, че Иран престана да изпълнява част от задълженията си по споразумението, като възобнови обогатяването на уран, след като САЩ се оттеглиха.

Иран пък твърди, че иска да спазва условията на сделката, но е бил принуден да ги наруши заради поведението на САЩ.