Турция вероятно е открила голямо енергийно находище в своята акватория на Черно море, събщава Blomberg. Медията се позовава на двама свои неназовани източника, които твърдят, че вероятно става дума за природен газ. Всичко друго около евентуалната находка обаче остава напълно скрито.

Новината идва след многозначителния коментар на президента Реджеп Ердоган, който преди дни заяви, че в петък ще представи "добри новини, които ще сложат началото на нова ера за Турция". Буквално в следващото изречение пък обеща Анкара да продължи своите спорни проучвания за енергийни източници в Средиземно море - тема, която коства на Ердоган поредното търкане с Европейския съюз.

Косвено доказателство, че вероятно става дума за находище в Черно море, са и признанията отпреди месец на турския енергиен министър, според когото корабът "Фатих" е започнал да прави проучвания край бреговете на Ерегли в Черно море.

Експерти твърдят, че именно това е районът, в който винаги се е смятало, че вероятно има някакво находище, най-вече заради близостта с румънското находище Neptun. Ако Анкара обаче наистина смята, че може да стане газов играч, то това би трябвало да бъде най-голямото находище в Черно море, познато до момента. 

Припомняме, че само преди няколко месеца Турция и Русия пуснаха газопровода "Турски поток", по чиято първа тръба пристига газ за вътрешното потребление на страната. Въпреки това преглед към данните за вноса на Анкара показва, че турците са свили изключително много вноса на руски газ и на практика по "Турски поток" в момента тече много малко от синьото гориво.