Десетки нарушения на техническите и качествените изисквания при течните горива по бензиностанциите у нас е открила специална проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, съобщиха днес от Върховната административна прокуратура, която е разпоредила проверките. 

Те са започнали още в средата на юни и за тези два месеца - до днес, са били проверени 239 бензиностанции, 1 петролна рафинерия и 3 данъчни склада. Вследствие са изтеглени от разпространение и иззети близо 40 000 литра дизелово гориво. 

Наложени са 15 принудителни административни мерки и са съставени три акта за установяване на нарушения. 

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са уведомили прокуратурата, че предстои съставяне и връчване на още седем акта за установяване на административни нарушения, както и издаванетото  на още 10 наказателни постановления на обща стойност 180 000 лв.

За част от нарушенията на изискванията за качество на горивата е сезирана ВКП, заради наличието на данни за престъпление във връзка с пускането в продажба на недоброкачествени промишлени стоки.

В съобщението от прокуратурата обаче не се споменават имена на компании и отделни бензиностанции. 

Целеносочено се е проверявало дали се спазват техническите и качествените изисквания към течните горива, нормите за съдържание на олово, сяра и други вредни вещества в тях.

Проверките са извършени като са взети проби бензин и дизелово гориво за автомобили, както и гориво за извънпътна техника и трактори, за промишлени и комунални цели и котелно гориво. При част от пробите са установени несъответствия с изискванията за качество и за съдържание на биокомпонент.