С късно определение тази вечер Софийският районен съд като първа инстанция пусна под парична гаранция Георги Георгиев - един от двамата обвиняеми за инцидента на 17 август с шофьорка на кръстовището "Ситняково". Другият младеж изобщо не стигна до ареста, а е освободен от прокуратурата.

В своето решение СРС постанови, че има обосновано предположение, че младият готвач е автор на деянието, за което го обвиняват - счупване на панорамно стъкло на колата на Елена Мицева и хулиганство. Не обаче и "с изключителен цинизъм и дързост" - както претендира прокуатурата.

Напротив - следва да се вземе предвид, че водачът на автомобила е решила да преминава с кола срещу събраното разгневено множество и по този начин...

"... Сама е предопределила излагането на риск на собствените си деца", се казва в опредеението на съдия Надя Бакалова.

И още:

"Афектирана, че й се налагат чужди правила и желайеки да наложи своите, тя (Мицева) натиснала газта и продължила."

От своя страна съдът прие, че обясненията дадени днес от Георгиев съвпадат напълно със свидетелските показания и видеодоказателствата - звучат логично и последователно (казано просто - че говори истината, б.р.).

Но въпреки това...

"... Дори да е имал желание да защити обществения ред, той е сторил това по противоправен и укорим начин", произнесе се съдът.

И понеже прие, че - макар че е работещ - няма данни Георгиев да разполага с големи средства, му наложи гаранция близка до минималната работна заплата в страната - по-конкретно 500 лв.

25-годишният мъж, който е задържан заради инцидента с шофьорка на бул. "Ситняково", днес се изправи пред Софийския районен съд с две обвинения - за увреждане на чуждо имущество и за тежко хулиганство.

Прокуратурата му иска постоянен арест, след като втори младеж бе освободен под парична гаранция за същия инцидент. 

Ето разказа на Георгиев пред съда едно към едно:

"Към 9 и половина - 10 бяхме на Румънското (посолство). Не знам кои два булеварда се пресичат там - имаше шествие от протеста. И аз тръгнах с шествието стигнах Орлов – оттам през Цариградско и стигнахме до Румънското полосолство. Отам застанахме на всичките платна – протестиращите.

Спря всичко, включително градският трапспорт. 

Тези, които бяха за болница, се пропускаха, правеше им се място, също и линейките за Бърза помощ. 

Обърнах се и реших да си тръгвам - улицата пак не знам коя е отново... Тръгнах надолу и след около 30 секунди чух ужасяващи писъци и чупене на кола, тропане по капака... 

От протестиращите разбрах, че има човек под гумите. От толкова много хора не видях лично дали има – бях на тротоара, прескочих оградата и се затичах към дясната страна на колата.

При което вече колата беше качила 2-3-ма човека на капака и вървеше с приблизителна скорост 15 км/ч... Не го мисля, а го видях... 

Аз изтичах, за да спрем колата, за да няма смазани хора или убити хора. В превозното средство, което навлизаше все повече навътре в тълпата, с ужасяваща скорост.... Скоростта не беше ужасяваща, но гледката беше много ужасяваща – имаше писъци много.

Тропаше се по колата много.

Приближих се отдясно към колата, където видях мъж – застанах на 10 сантиметра пред колата, за да не позволим да гази повече хората и да няма убити.

След 30-40 секунди колата спря – нямах представа от времето... Бях травмиран от случващото се – досега не съм виждал такова ужасяващо нещо!

Колата, като беше спряна, от нея излезна някаква жена, псувайки всичките протеситращи и заявяваше, че ще мине през протеста.

След убежденията на хората, че тя не може да мине, тя реши, че може да мине. Спорът се задълбочи. 

Много хора псуваха жената, и тя не остана по-назад с нейните обидни думи към протестиращите. Тя с излизането от колата започна да псува хората и да показва средни пръсти на всички... 

След известно време жената пак влезе в колата и звънна по телефона. Започна да говори с някого. Пак излезна от колата и започна да говори – недоразбирах нито една нейна дума, защото бях вече на около 2-3 метра от колата. Тя продължаваше да вика ужасяващо и параноично. 

След това някой от протестиращите извика, че в колата имало малки деца. Дотогава не знаех, че има малки деца в колата.

След няколко минути престой в колата дойде патрулна кола  на КАТ или СДВР – нямам си представа. Обградиха колата. И след няколко минути направиха нещо като конвой на колата и я откараха до Първо районно.

Остана един полицай и ме дръпна и каза да си дам личната карта, да ми направят акт... Подавайки личната карта, там не ми беше обяснено за какво съм арестуван. 

Качиха ме на патрулката и ме вкараха в Първо районно с белезниците. 

В Първо районно не знам какво ни правиха - записваха ни данни, след което разбрах, че съм дадържан за 24 часа. Не допуснаха адвоката ми до мен. 

Спахме на единична кушетка двама души. Над 15 часа не ми беше предоставена нито вода, нито храна. И така на другия ден – не помня точно час, без адвокати, пак бях свален на един етаж под районното – в коридора, дори не в коридора, а на стълбите. Започнаха да пишат някакви листове, след това ми го дадоха. Двама човека ми обясниха че са... какво ми казаха – не зная, не са свидетели, а... не знам какво.

Отново бях закаран в килия и към 1 ч наобяд бях свален отново на не знам кой етаж при трима цивилни полицаи ли са – не се представиха. 

И добре, че сестра ми ми докара храна и вода. Иначе сигурно съм щял да припадна. 

След това ме вдигнаха и в НСлС ме откараха със заповед за задържане за 72 ч без да зная какво може да се случи с мен – малко притеснен. И досега не знаем какво се случва с мен. 

В отговор на въпрос той допълни: "колата вече беше доста изпотрошена, когато почнаха да викат протестиращите: "Оставете я , оставете я - има малки деца в колата."

"Повече от 10-15 коли направиха обратен завой, само тя продължи направо - то е очевидно, щом е на средата на кръстовището."

На въпрос силно ли е удрял колата, той каза, че най-много да е "потупнал по калника 1-2 пъти и на капака 1-2 пъти" - повечето хора потупваха доста по-здраво от мен.

Георгиев твърди, че тръгвай ки си, се върнал,, "за да няма смачкани хора пред колата - каквито доста имало отпред.

"Кой нормален човек ще форсира колата, за да навлезе в хората", заяви той пред съда.

Самият обвиняем твърди, че на всички тв кадри може да се разпознае и да посочи кой е. Защитата му поиска да се прегледат видеоматериалите на телевизиите, за да се установи, че той е встрани от същинското трошене на колата.