Иран е задържал тази седмица регистриран в ОАЕ кораб, навлязъл в териториалните му води, и е арестувал екипажа, съобщи иранското външно министерство.

То добави, че същия ден представители на бреговата охрана на емирствата са убили двама ирански рибари и са иззели плавателния им съд, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Министерството посочва, че ОАЕ са се извинили за случилото се.

В иранското външнополитическо ведомство е бил повикан емиратския шарже д'афер, пред когото е било изразено искане рибарите и плавателният съд да бъдат освободени. Те са били освободени, в момента тече правната процедура за предаване на телата на двамата мъртви рибари.

В понеделник държавната информационна агенция на емирствата УАМ съобщи, че бреговата охрана се е питала да спре осем рибарски лодки, нарушили териториалните им води. В съобщението обаче не се споменаваше за жертви или за конфискация на лодка.

Макар инцидентите с рибарски лодки да са чести в отношенията между Иран и съседите му от Залива, Техеран предупреди да не се предприема никаква агресия срещу интересите и гражданите му и добави, че ще вземе всички необходими мерки за защита на плавателните съдове и гражданите си в Персийския залив.

Напрежението между Иран и ОАЕ, които са съседи в Залива, се покачи, откакто миналата седмица емирствата се споразумяха с най-големия враг на Иран Израел да нормализират отношенията си.