Компанията "Лодис инвест", която стои зад производството на млечни продукти под бранда "Лакрима" (Lacrima), има нов собственик, съобщи "Капитал". Досега фирмата бе дъщерна на "Благоевград БТ", която пък е част от "Булгартабак холдинг". Вече производителят на млечни продукти е собственост на "Евро инвестмънт холдинг", показва справка в Търговския регистър. Вписването е осъществено на 14 юли 2020 г., а самата сделка е осъществена на 6 юли.

"Евро инвестмънт холдинг" е на иракчанина с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими. Колкото до реалната собственост на "Булгартабак холдинг", съответно на дъщерните му дружества, тя опира до няколко дружества (предимно от Обединените арабски емирства), но реалният контрол се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски, припомня "Капитал". 

Купувачът на "Лакрима" е известен най-вече като краен собственик на оръжейния търговец "Аполо инженеринг". Същата фирма стана известна и като вложител на КТБ, който в крайна сметка успя да си прибере цялата сума от фалиралия трезор. За разлика от останалите кредитори.  

От документите в Търговския регистър няма как да се разбере стойността на сделката. Става ясно обаче, че "Лодис инвест" се прехвърля заедно с дъщерните си дружества на "Евро инвестмънт холдинг". Самият Ал Нуаими пък влиза като управител на всички дъщерни дружества на "Лодис инвест" (но не и на самото него). 

За 2018 г. "Лодис инвест" отчита малко над 10,2 млн. лв. приходи и 370 хил. лв. печалба. За 2019 г. още няма публикуван отчет. Купувачът "Евро инвестмънт холдинг" няма собствена дейност, а реално приходите му са почти изцяло от дивиденти и лихви от дъщерни дружества. Справка на "Капитал" показва, че холдингът има и друга компания в областта на хранителната промишленост. Това е "Балкан агрикалчарал", в която той има дял 75%, a останалите 25% са в "Скай гейт" - компания, която също се управлява от Ал Нуаими, но като собственици са посочени членове на друга иракска фамилия - Ал Ясири. "Предприятието е специализирано в преработката на домати и е най-големият преработвател в България с дневен капацитет на преработена суровина 700 тона", пише в представянето на компанията. През 2019 г. компанията анонсира планове за инвестиция от 14 млн. евро в още една фабрика в "Тракия икономическа зона".

Със сделката за "Лакрима" "Булгартабак" се разделя с едно от последните си работещи предприятия - цигареният холдинг продаде марките и дистрибуцията на тютюневи изделия на "Бритиш американ табако", бяха затворени поетапно първо софийската, а после и благоевградската фабрика.