Бъдещите коли на Tesla могат да идват със сензори, които да проверяват дали няма заключени деца в горещо превозно средство, разказва Engadget.

Производителят е подал молба за разрешение от Федералната комисия по комуникации в САЩ, тъй като става дума за късообхватно устройство за засичане на движението, което се нуждае от повече мощност от позволеното досега. Според информация на The Verge, то ползва вид радарна технология за засичане на движение и класифициране на обекта в колата.

От компанията отбелязват, че само за миналата година в САЩ над 50 деца са загинали, забравени в горещ автомобил. Технологията според тях може да е по-ефекткивна от камери, тъй като може да "вижда" през меки материали като одеяла и седалки за деца. Освен това може да засича и дишането и пулса, така че да прави разлика между дете и някакъв обект със същия размер.

Друга възможна употреба е да се засича и кучешко присъствие. Стотици домашни любимци умират в колите на безотговорни стопани всяка година.

Извън тези приложения, същата технология може да оптимизира как се отварят въздушните възглавници, тъй като може да преценява размера на пътуващите в автомобила. Сензотире могат да засичат и на около 2 метра извън колата, с което да помагат на обичайните системи за паркиране, да засичат опити за кражба, счупени прозорци и пр.

Очаква се ФКК да отговори на компанията на Илон Мъск до края на септември тази година.