Признатото от ООН либийско Правителство на националното съгласие (ПНС) в Триполи обяви днес прекратяване на огъня, а председателят на съперничещия парламент в Източна Либия призова също за спиране на бойните действия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Тези декларации породиха надежди за деескалация на конфликта, който раздира страната от бунта през 2011 г., доведе до изселването на стотици хиляди души и до срив в производството на петрол, и създаде благоприятна среда за трафикантите на мигранти и екстремистите.

Предишни опити да се осигури трайно прекратяване на огъня обаче се проваляха, а политическите лидери имаха ограничен контрол върху въоръжените групи в двата враждуващи лагера, които разделят Изтока и Запада на Либия от 2014 г.

Базираното в Триполи ПНС е въвлечено в конфликт в Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар, съюзник на парламента в Източна Либия. Военачалникът предприе 14-месечна офанзива за превземането на Триполи, преди военната подкрепа на Турция за ПНС да го накара да се изтегли от подстъпите към либийската столица през юни.

Засега няма коментар от страна на Хафтар или неговите сили, но председателят на базираният в Тобрук (Източна Либия) и съюзен с маршала парламент Агила Салех излезе с декларация за спиране на бойните действия в цялата страна.

Председателят на парламента в Източна Либия посочи разпространението на коронавируса като причина да подкрепи прекратяването на огъня.
Смята се, че Салех е засилил влиянието си в сравнение с Хафтар, след като ЛНА бе принудена да предприеме отстъпление от либийската столица. 

Египет, който е един от главните поддръжници на ЛНА, приветства декларациите и на двете враждуващи страни, посочва Ройтерс.