С изграждането на общ терминал за втечнен газ в Александруполис България и Гърция ще станат основен играч на енергийния пазар в региона и се прави стъпка към реалната диверсификация на доставките – нещо, което среща силна съпротива под всякакви форми.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който е в Атина и се среща с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис. 

„На теория съм чувал много за диверсификацията, днес тя става факт. Не само, че диверсифицираме източниците, Гърция и България стават основен енергиен хъб – и „Александруполис“, и „Балкан“. Не само за Румъния – Сърбия, Унгария, Хърватия, това са възможностите на държавите да се диверсифицират, да има истинска борса, това е много добре за икономиките, за бита, а и за пакта за зелена енергия. Ако погледнете картата, ние обърнахме посоката, когато се обръща посоката, винаги е трудно – предизвиква бунтове, революции, раздразнения“, заяви премиерът преди официалната церемония по финализиране на процеса, при който държавната „Булгартрансгаз“ ЕАД става акционер с 20% в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис.

Двамата министър-председатели участват в церемония по подписване на договора между изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов и Асимина–Елени Копелузу, която е основен акционер в „Газтрейд” С.А. - проектното дружество, което ще реализира терминала за втечнен природен газ в близост до Александруполис, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Днес правим история“, отбеляза  Борисов пред Мицотакис. На място е и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

В приветствието си премиерът ни каза, че „не само че Гърция и България стават огромен енергиен хъб, днес даваме възможност да получаваме газ от всички краища на света и възможност всички да се диверсифицират“.

От правителството припомнят, че в началото на 2020 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД сключи предварителен договор за закупуването на 20% от акционерния капитал на „Газтрейд С.А.". След като днес документите бъдат финализирани, страната ни ще има реално участие в проекта и "съществен принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др.", обясняват от правителствения пресцентър. 

Планираният капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г.

"Проектът допринася за реализиране на цялостната концепция за газов хъб „Балкан“, която предвижда чрез изграждане и развитие на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа. Проектът е определен от Европейската комисия за проект от „общ интерес“ за страните членки и се реализира съобразно политиката и приоритетите за изграждане на единен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар. Терминалът е в синергия с други инфраструктурни проекти в региона, като например  интерконектора Гърция–България и разширението на подземното газово хранилище „Чирен“, гласи още съобщението. 

За участие на България в терминала за втечнен газ се заговори преди години, като през 2018 г. то бе записано и в актуализираната енергийна стратегия. Тогава пpoгнoзнитe cмeтĸи нa гpъцĸaтa eнepгийнa ĸoмпaния „Гaзтpeйд“ пoĸaзвaxa, чe тoй щe cтpyвa oбщo 370 млн. eвpo. Toвa oзнaчaвa, чe финaнcoвият aнгaжимeнт нa cтpaнaтa ни за 20% от терминала ce изчиcлявa нa oĸoлo 150 млн. лв. Към март тази година очакванията бяха за около 30 млн. евро. 

„Булгаргаз“ ЕАД ще резервира 500 млн. куб. м природен газ на година за период от 10 години от терминала за втечнен газ до Александруполис, реши кабинетът през март тази година. Това е количеството към момента, равняващо се на около 1/6 от потреблението на газ в страната ни. 

Днес Борисов ще проведе и работна среща с Мицотакис на тема пандемията, европейският дневен ред, Западните Балкани.