Британският финансов министър Руши Сунак планира да прекрати дигиталния данък за американските технологични компании, като "Фейсбук", "Амазон" и "Гугъл", влязъл в сила от 1 април тази година, съобщава "Дейли мейл". 

От данъците върху технологичните гиганти се очаква в хазната да влизат около 500 млн. паунда на година, които не са достатъчни на фона на двутрилионния външен дълг на Обединеното кралство, натрупан от началото на пандемията COVID-19. Същевременно данъците, наложени на американските компании, могат да застрашат търговските отношения със САЩ.

Още с предлагането на данъка президентът Доналд Тръмп излезе със становището, че тези данъци се създават с цел да се атакуват американските бизнеси и да се натрупат средства по време на пандемията. 

Обединеното кралство не е първата държава, наложила дигитален данък. Много държави планират да вкарат своя собствена версия в сила, а  във Франция тя е факт от 2019 година. Решението на френското правителство накара американското да започне разследване по процедурата 301, същата, по която САЩ започнаха своята търговска война с Китай. 

Това усложни отношенията между двете страни, а Тръмп заплаши да наложи търговски санкции и по-високи тарифи на държавите, наложили дигитален данък. 

Според държавния секретар за международната търговия Лиз Тръс засегнатите фирми ще вдигнат цените си за жителите на държавата, за да си плащат данъка. 

Още от първата заплаха на американския президент за налагане на по-високи тарифи от британското правителство излязоха с изявление, подобно на френското, че данъкът е временен и биха предпочели Организацията за икономическо сътрудничество и развитие да излезе със становище как корпоративните данъци да действат на глобално ниво.