Основните американски индекси продължават да трупат себестойност и в края на вчерашната търговия някои от тях записаха нови рекорди. Всичко това идва на фона на продължаващите задъхвания на икономиката, но изглежда борсовите играчи се вълнуват много повече от добрите новини за идващата скоро ваксина и стабилното лечение на COVID-19. 

Сините чипове на Dow Jones скочиха с нови 1,4% и добавиха цели 378 пункта и в края на сесията достигнаха до абсолютния си връх от над 28 300 пункта. С малко по-малко, но все пак стабилно, подскочи и широкият индекс на S&P 500, който затвори за първи път на нива над 3400 пункта, пише CNBC.

Технологичният Nasdaq качи допълнителни 0.6% и също постигна рекорд. Нагоре са акциите на всички гиганти от Силициевата долина като Apple и Amazon. Добрата новина е при авиокомпаниите, които след преживения през последните месеци тотален срив успяват да се оттласнат от дъното и вече виждат светлина в тунела с поскъпването на своите акции. 

Именно тежкото разминаване между висините, които достигат индексите, и низините, в които се удря икономиката, е обект на все повече критики от експертите. Обяснения за този феномен има няколко, но още не е ясно дали традиционният поглед в близкото бъдеще на финансовите пазари, което е едно от обясненията за техния оптимизъм, не играе лоша роля на инвеститорите. 

Разбира се, огромно значение за розовите дни на Уолстрийт имат и добрите новини около справянето със здравната криза, но въпросите остават. Като например основният - не са ли твърде надценени активите на борсите, не създаваме ли нови балони, които рано или късно ще спукаме.

Едно е сигурно - резултатите от вчерашната търговия не могат и не трябва да бъдат приемани като реално отражение на американската, а и на световната икономика.