Цари пълен хаос с изравнителните сметки на "Топлофикация София", който остава за сметка на потребителите. Напълно основателно беше очакването за намаляване на цените, които хората трябва да платят.

Това заяви днес обмудсманът Диана Ковачева пред Нова тв, а поводът за гостуването й беше нейната препоръка към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да провери процеса по прихващане на надплатените от потребителите сметки за парно и топла вода от топлофикациите, и по-конкретно столичната "Топлофикация София". Припомняме, че през последните дни хората масово се оплакват, че очакванията за големи намаления в новите изравнителни сметки не се сбъднаха, а някои от тях дори получват по-високи. 

На 3 март 2020 г. премиерът Бойко Борисов съобщи, че в резултат на сключена сделка с "Газпром" България ще получава по-евтин газ с над 40% и че ще получи компенсация за последните осем месеца в размер на общо 150 млн. лв. Това стана възможно, след като Европейската комисия започна антимонополно дело срещу руския гигант, което спечели. В резултат "Газпром" беше задължена да проведе разговори с осем страни членки на блока, на които е продавала газ на по-високи цени, да ги свали и да върне със задна дата надписаните сметки. След като България затвори сделката, стана ясно, че "Булгаргаз" ще възстанови сумите към топлофикациите, а те ще ги прихванат от бъдещите сметки на крайните потребители. 

Сега обаче се оказва, по думите на омбудсмана, че столичната "Топлофикация" прихваща едва по 20-ина лева на домакинство въпреки драстично по-ниската цена на газа. Официалната причина за малките обезщетения се крие в закона за енергетиката и негови промени, приети през 2015 г. С тях се създаде държавният фонд "Сигурност на електроенергийната система". Тогава правителството предприе промени в спешен порядък с цел стабилизирането на системата и създаде въпросния фонд. Приходите от него трябваше да компенсират недостига на средства за покриване на разходите на Националната електрическа компания, която така или иначе е в тежко финансово състояние. 

Вноски във фонда правят всички производители на електрическа енергия - те възлизат на 5% от месечните им приходи от продадената енергия.

И тук идва разковничето - "Топлофикация София" е и производител на енергия, така че наистина почти половината част от сумата, възстановена от "Булгаргаз", отива във фонда. Конкректната разбивка е следната - 17,2 млн. лв. потеглят директно към него, но към тях трябва да се добавят и почти 10 млн. лв. ДДС. Тоест общата сума, която "Топлофикация" изплаща на фонда, е почти 28 млн. лв. - или почти половината от получената. 

Според Ковачева обаче това не е трябвало да се прави, а парите е трябвало да се ползват единствено за възстановяване на сметките. 

"До нас достигат сигнали за 20 лв. Мисля, че тази сума е - меко казано - неуместна. Да не казвам, че е подигравка с хората, защото когато цената на природния газ намалее драстично, има очакване, че за тези месеци прихващането ще бъде усетено. Възмущението на хората е основателно, всички са изненадани от сметките."

Омбудсманът открои и други проблеми - като например, че обещаният калкулатор на "Топлофикация", който би трябвало да покаже на хората дали и колко им е възстановено от високата цена, която са платили, бил твърде късно пуснат в работа.

"Калкулаторът заработи едва на 21 август, всъщност в самия край на периода, в който хората могат да обжалват своите изравнителни сметки", заяви тя, този път пред БНТ.

Ковачева обаче не каза какви суми би трябвало да се възстановяват на хората. Причината - индивидуалното потребление. 

"Няма как да се каже общо, защото става дума за индивидуално потребление. Но така или иначе 20 лева на цената на толкова драстично намаляване на цената на природния газ според мен е наистина символична сума, която в никакъв случай не оправдава очакванията на хората, които са потребители на "Топлофикация".