Държавната комисия по хазарта, която в продължение на месеци бе в центъра на общественото внимание заради несъбрани близо 700 млн. лв. от хазартните компании на Васил Божков (по данни на държавни проверки и прокуратурата), се приближава все повече до своето закриване. След като преди малко повече от месец парламентът взе решение да я закрие, а контролът над сектора да бъде поет на ръчно управление от НАП, днес кабинетът гласува създаването на ликвидационна комисия, която да уреди последните подробности около приключването на работата на стария регулатор. 

Работата на ликвидационната комисия ще бъде регламентирана от постановление, което още не е публикувано. Все пак ясно е, че първоначалните виждания на властта са комисията да се оглави от главния секретар на Министерството на финансите (в момента това е Таня Георгиева). Останалите членове пък се определят поименно от самия министър на финансите (понастоящем Кирил Ананиев след смяната на Владислав Горанов, мотивирана именно със случвалото се в хазарта - б.р.). 

Комисията ще работи три месеца, през които трябва да приключи текущите дела на стария регулатор, да се разпореди с активи и пасиви и да уреди плавното преминаване на документацията към новия контролен орган - НАП. 

От днешното прессъобщение на Министерския съвет става ясно и че някои от служителите на ДКХ ще бъдат прехвърлени към екипа на министерството на финансите и НАП. По-конретно към ведомството, управлявано от Ананиев, ще бъдат добавени нови 18 щатни служители, а към данъчната агенция - нови 34. 

Обезщетенията за освободените служители на стария регулатор пък ще се изплащат от бюджета на НАП и за сметка на утвърдения преди година бюджет на самата ДКХ. 

Припомняме, че решението за закриването на ДКХ дойде след скандалите за несъбраните държавни такси на "Националната лотария", отказа на властта да поеме отговорност и прехвърлянето й единствено към членовете на регулатора, въпреки че принципал на комисията бе МФ, тогава водено от Горанов. 

Първоначално властта имаше идея да замени ДКХ с нова Агенция по хазарта, която да бъде под шапката на Министерския съвет. Тази идея дори бе приета на първо четене в комисията по бюджет и финанси, но после рязко мнението на управляващите се смени. В крайна сметка те стигнаха до извода, че заменянето на името на комисиите не може да реши проблемите и прехвърлиха контрола към НАП.