Фондът на фондовете - държавна структура, управляваща парите от няколко оперативни програми, ще инвестира малко над 660 хиляди лева в шест отделни стартиращи предприятия. Това съобщиха днес от пресцентъра на фонда, като уточниха, че всяка компания ще може да разчита на грант между 50 и 100 хил. евро, за да "ускори развитието си". 

Финансирането ще отиде в компании, които се занимават основно с нови технологии и въвеждането на иновации - индустриално 3D принтиране, модерни финансови технологии, аутсорсинг платформи, софтуерни продукти. Според обявлението на фонда парите трябва да се ползват за "разширяване и навлизане на нови пазари, маркетинг и пазарно валидиране на концепции". Не става ясно обаче кои са точно избраните фирми и как са определени те. 

Инвестициите се извършват през един от вече известните фондове за начално финансиране на пазара - "Иновейшън кепитъл фонд". Средствата идват очаквано от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" от настоящия разпределен бюджет 2014-2020 г.

Припомняме, че към момента работят два такива фонда - споменатият "Иновейшън кепитъл" и "Ню вижън 3". Всеки момент трябва да потегли и третият - "Витоша венчър партнърс". Те имат отделни начини за финансиране на такъв тип предприятия, но поначало би трябвало да се работи с приоритети с малки и средни фирми, които са в доста начален етап на развитието си. 

Само преди няколко седмици правителството възложи на ФНФ да ускори процедурите по разпределянето на средствата по ОПИК от настоящия програмен период. Общата сума е за около 150 млн. лв., а причината ясна - София изостава сериозно с използването на евросредствата и с приближаването на края на програмния период шансът тези пари да се изгубят става все по-голям.