Ямболско семейство се прибира от почивка в Гърция. Минава границата, спира на един от близките пунктове и си купува месечна електронна винетка за 30 лв. Семейството се прибира успешно в града си и всичко изглежда нормално. 

Ненормалното идва няколко дни по-късно, когато съпругът, който е собственик на превозното средство, е спрян от мобилен екип на тол полицията и от тях разбира, че... дължи 70 лв. глоба за това, че е карал без винетка. Не само това - в следващите дни е спиран неколкократно, отново по същата причина, като според едно от обясненията на служителите на системата глобата вече била стигнала до 300 лв.

Историята звучи абсурдно, но има и своето абсурдно обяснение. Оказва се, че след като семейството на Стела и Пламен Герганови платило своята винетка, решило да потегли направо на път. Стикерът обаче не бил отчетен цели 30 минути след закупуването му и 15 минути след като те поели по пътя към Ямбол, тол камера снимала колата и отчела липсата на винетката. 

След като изпадат в тази ситуация, хората решават да погледнат документа от плащането на стикера и чак тогава забелязват, че долу "по-дребен шрифт пише, че винетката ще бъде активна 30 минути след извършване на плащането", споделя пред Нова тв съпругата. 

Тоест - ако искате да избегнете шанса да ви снимат като нарушител, добре е, след като дадете пари на АПИ за винетка, да спрете и да си починете. Поне 30 минути. В противен случай ви заплашва не само глобата, но и вариантът, докато не платите, да не можете да преминете границата. 

Винетката е закупена офис на "Изипей" на границата, фирмата партньор на националния доставчик на услуги "Интелигентни трафик системи" - компанията, за която има сериозни съмнения, че получи неправомерно предимство при самото констриуране на системата. 

Пред Нова тв проф. Олег Асенов от АПИ обясни, че семейството от Ямбол не е в нарушение, а електронната винетка трябва да бъде активна до 5 минути след закупуването ѝ. По случая била извършена незабавна проверка, а към всички доставчици е изпратено техническо предписание. Проблемът не бил в градината на АПИ, защото винетката била купена от партньор на агенцията, а не от нея, а договорите били категорични, че стикерът трябва да е активен 5 минути след закупуването. 

На самия шофьор в крайна сметка няма да му се налага да плати глобата. 

Остава въпросът АПИ не е ли била наясно за забавянето до момента и как се обяснява надписът на винетката за 30-минутното изчакване, какъвто е видяло семейството, глобено за редовно купения стикер.