Френската компания Буиг телеком (Bouygue Telecom) ще изтегли 3000 антени на китайския технологичен гигант Хуавей (Huawei) от най-гъсто населените зони до 2028 година, съобщи при представянето на резултатите от първите шест месеца операторът, цитиран от Франс прес и Ройтерс, съобщава БТА. Това става по искане на френското правителството и е от съображения за сигурност за бъдещата 5Джи (5G) мрежа.

Буиг преговаря с френските власти за финансова компенсация заради задължението да демонтира вече поставените антени и невъзможността да инсталира нови на тези места. Компанията има около 21 500 антени в цяла Франция, според данните на групата.

Хуавей, който е вторият в света производител на мобилни телефони и лидер в оборудването за 5Джи мрежи, е подозиран от САЩ във възможен шпионаж в полза на Пекин. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп оказва натиск върху съюзническите си страни да се откажат да използват оборудването на Хуавей.

Буиг телеком, който не използва антени на Хуавей в Париж, няма да може да ползва антени на китайския телекомуникационен гигант за 5Джи мрежа и в Страсбург, Брест, Тулуза и Рен, обясни операторът. В тези градове са разположени стратегически обекти за Франция като военното пристанище, базата на ядрени подводници в Брест, централата на Еърбъс (Airbus) в Тулуза и ключови оперативни центрове за киберсигурност в Рен.

В четири други градове, които не се цитират, Буиг телеком ще може да продължи да използва антени на Хуавей за 5Джи мрежа до 2023 година. За други девет градове срокът е 2025 година, а за останалата част от най-гъсто населената зона - до 2028 година