Четирима са задържаните при няколко паралелни операции на територията на Дупница. Градът е под полицейска блокада, на всички входно-изходни артерии са разположени екипи на Жандармерията, но работят още НАП, Инспекцията по труда и др.

На място е главният прокурор Иван Гешев, който потвърди, че едната операция е свързана с изчезването на Янек Миланов.

Претърсва се квадрант от 120 километра, обяви Гешев и натърти два пъти площта.

"Ако някой си мисли, че сме в началото на 90-те години, ще разбре, че не сме, по трудния начин", коментира той пред медии. 

Нова тв съобщава, че са съсредоточени униформени и пред базата за горива на задържания преди дни Васил Капланов–Каплата. Гешев обаче обяви, че неговото задържане и евентуално обвинение нямат връзка с Янек Миланов.

Въпреки това се проверява кв. "Бистрица", където живеят и изчезналият мъж, и Васил Капланов. Именно там е засечен джипът на Капланов, когато 43-годишният Янек Миланов се е качил в автомобила. Камери са заснели, че на отиване към селото Капланов управлявал джипа, а Янек е на седалката до него. На връщане от селото на камерите Янек не се вижда. Обяснението на Капланов е, че той се е преместил на задната седалка.

Според Нова тв над 50 полицаи и жандармеристи с кучета претърсват и ожъната нива край село Крайници, по пътя близо Дупница, а главният прокурор каза, че паралелно тече и акция по линия на наркотиците.

 „Ако трябва, полицаите ще останат тук няколко дни, докато не се претърси цялата тази площ - обяви още Гешев. - Ангажирани са множество държавни институции, предстои доста сериозна работа за ситуацията в Дупница. Това не е краят, а само началото."

Другата операция, която върви към момента, е по-мащабна и тя е на територията на Дупница. В нея участват проверяващи от всички държавни органи. Включено е и противодействие на конвенционалната престъпност.

В акцията, ръководена от прокуратурата, участват служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Националната полиция и дори отряда за борба с тероризма.

Янек Миланов (43 г.) изчезна на 31 юли. От началото на август той е обявен за издирване.

Преди дни братът на Янек - Марио Миланов, се срещна с главния прокурор Иван Гешев. След разговора с обвинител номер едно той сподели, че вижда как се прави всичко възможно, за да бъде разкрита истината за изчезването на брат му.