Германската канцлерка Ангела Меркел защити решението си опреди пет години да допусне в Германия десетки хиляди мигранти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  

"Бих взела същите основни решения", както навремето, заяви канцлерката на традиционната си пресконференция, като се позова на хуманитарните си задължения. "Когато на границите на Германия с Австрия и Унгария се намират хора, трябва ги третираме като човешки същества", подчерта Меркел.

През лятото на 2015 г. Ангела Меркел допусна в Германия десетки хиляди мигранти от Сирия, Афганистан и Ирак, бягащи от войни и преследвания към Европа, минавайки през Балканите.

"Ние ще успеем", обеща тя тогава с цел да вдъхне смелост на германците пред предизвикателството, свързано с притока на мигранти, от които над един милион намериха убежище в Германия между 2015 и 2016 година.

Решението й обаче доведе до възход на крайната десница и до политически кризи в страната, които я отслабиха значително, преди борбата с новия коронавирус да я доведе до ново рекордно равнище на популярност.

Меркел обясни, че е заявила "ние ще успеем" в една "много специална ситуация" и подчерта, че "оттогава съумяхме да доведем много неща до успешен край", като включи в това "ние" многото хора, помагали на мигрантите. Много от мигрантите, които днес започват или завършват образованието си, също допринесоха за това, подчерта тя.

Канцлерката обаче отхвърли идеята да каже същото за коронавирусната криза.

"Всяка криза има свой собствен език", подчерта тя в отговор на въпрос.

Създаването на европейска миграционна политика е един от приоритетите на германското председателство на ЕС, припомни Меркел, но добави, че в тази област има още много за правене.

"Но можем да се справим и с това, стига да има желание", заяви тя.