Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка.

Завършила е социология в Софийския университет "Св. Св. Климент Охридски". Притежава дългогодишен опит в маркетинговите и медийните проучвания, комуникациите, връзките с обществеността и рекламния пазар.

Основател е на социологическата агенция Market & Media Links ("Маркет линкс").

Автор и участник е в проекти и проучвания в областта на потребителския и рекламния пазар, медиите и общественото мнение.

През юли 2009 г. става началник на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов. От тази година вече е и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Избрана е за депутат в 43-тото НС. Тя е част от преговарящия екип на ГЕРБ за съставянето на сегашния коалиционен кабинет. През изминалия месец доказа, че владее способността да намира общ език с различни политически сили. Бъчварова минава за един от най-доверените хора на Бойко Борисов, в чието мнение той се вслушва внимателно.

Дъщеря е на бившия главен редактор на в. "Отечествен фронт" Генчо Бъчваров, има дъщеря и син, дъщеря й е журналист в "Дневник".

Румяна Бъчварова ще е вицепремиер по коалиционната политика и държавната администрация във втория кабинет на Бойко Борисов. На нея се възлага отговорността да държи заедно понякога взаимоизключващите се елемента от това правителство.

Обратно към списъка на министрите.