Според Българската търговско-промишлена палата (БТПП) увеличението на заплатите на служителите в държавната администрация е пир по време на чума. От палатата правят този коментар във връзка с проекта на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, който бе в дневния ред на последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) на 29 септември, събота.

За всички е ясно, че управляващата коалиция "прави необходимото", за да спечели повече гласове на предстоящите избори, но натоварването на бюджета с допълнителни разходи, в това число и за неправомерното увеличение на заплатите на служителите в раздутата държавна администрация, без наличие на електронно правителство, без съкращение на административния апарат и очевидно без оценка на въздействието и поставяне в опасност на целия бюджет на държавата в условия на преустановен ръст на българската икономика, на закриване на предприятия, фалиране на фирми и свиване на международните пазари поради кризата и протекционистични политики, може да се определи като пир по време на чума, посочват от БТПП, цитирани от БТА.

От работодателската организация си запазват правото, след обичайната консултация със своите членове, да вземат детайлно становище по поставените въпроси, включително с атакуване на решенията на нередовно свиканото според организацията заседание на НСТС. 

От Палата изтъкват, че то е било "екстремно", в нарушение на всички правила и срокове за свикване и провеждане, като писмена информация за това заседание е била получена от социалните партньори в петък, 28 август в 19.30 часа.

Припомняме, че правителството не предложи и никакъв анализ за това как са избрани "късметлийските" организации, въпреки заявеното първоначално обяснение, че става дума за всички, които са се борили на първа линия с коронавируса. 

Спроред БТПП на заседанието обаче са били разглеждани въпроси от стратегическа важност - като такива за промени в бюджета на НЗОК за тази година, за бюджета на ДОО и други. 

"БТПП не може да приеме превръщането на НСТС в една формална структура, без да може, участвайки в нея, да защити интересите на своите членове. Toвa, чe въпpocитe ca нeoтлoжни пo ниĸaĸъв нaчин нe тpябвa дa oгpaничaвa възмoжнocттa нa coциaлнитe пapтньopи дa нaпpaвят cвoитe aнaлизи, oцeнĸa нa въздeйcтвиeтo и c тoвa дa изпълнят ĸaĸтo тpябвa cвoитe фyнĸции, цeли и зaдaчи", пишат още от Палатата.