Европейската комисия съобщи днес, че е готова да участва в международна инициатива за осигуряване на равен достъп до евтина ваксина срещу COVID-19 за всички нуждаещи се навсякъде по света.

Председателката Урсула фон дер Лайен обяви, че Комисията ще осигури 400 милиона евро като гаранции в подкрепа на инструмента COVAX в контекста на нейната инициатива Световен отговор на коронавируса.

Гаранциите са необходими за закупуването на бъдещи ваксини за страни с нисък и среден доход.

"Досега са обещани почти 16 милиарда евро и най-талантливите изследователи и организации обединяват усилията си за осигуряване на ваксини, тестове и лечение, които ще бъдат наше общо благо", каза Фон дер Лайен. "Днес Комисията обявява принос в COVAX в размер на 400 милиона евро за съвместна работа при закупуване на бъдещи ваксини в полза на страните с нисък и среден доход. Убеден съм, че това ще ни доближи до целта ни: заедно да победим този вирус. "

Успоредно с това Комисията припомни, че е постигнала предварителни договорености с пет големи фармацевтични компании от Европа и САЩ за закупуване на бъдещи ваксини, когато се докаже, че те са безопасни и ефикасни. 

Договореностите предвиждат даряване на част от закупените количества на страните с нисък и среден доход и пренасочване на количества към такива страни.