Пет към едно са родителите, които са за присъствена форма на обучение спрямо онези, които са против. Тези резултати показвало социологическо проучване, при което са били анкетирани 1000 души, съобщи просветният министър Красимир Вълчев в Бургас.

По-подробни данни от министерството щели да съобщят в близките дни.

"Има консенсус за присъствената форма, но има и една предпазливост. Не можем да създадем две паралелни образователни системи, но все пак намерихме разумен вариант да дадем възможност за самостоятелна дневна форма на обучение, плюс допълнителни консултации, включително обучение в дистанционна среда. Това е пакет от компенсаторни мерки, но много зависи на каква възраст е детето", каза Вълчев.

 
В четвъртък от МОН публикуваха своите "насоки" към училищата за действие по време на коронавирусна епидемия. Учебната година ще започне присъствено, като по време не епидемии - грипна и т.н., или при случаи на заразен ученик, ще се превключва на онлайн обучение. От министерството представиха и списък на заболяванията, които ще позволяват на ученици с хронични проблеми или с болен член на семейството да се обучават неприсъствено. Вълчев каза днес, че вероятно ще бъде разширен списъкът със заболявания, при които децата ще се обучават само дистанционно.

По думите на министъра още "всяко едно училище ще бъде готово в рамките на 24 часа да премине към обучение в електронна среда".

"Показахме, че цялата система успя да го направи за 3 дни (при обявяваното на извънредното положение заради коронавируса на 13 март всички училища в страната бяха затворени и учениците така и не се върнаха в клас и завършиха учебната година дистанционно-бел. ред.)", добави той.

Вероятно ще има различна епидемична ситуация в различните области през следващите месеци, така че всяко едно училище ще има готовност да превключи в електронна среда, поясни още Красимир Вълчев, цитиран от БНР.

"Напълно възможно е това да се случи, ще има прагови стойности за брой заболели на 10 000 души. Чакаме от Министерството на здравеопазването да кажат, но ще бъдат по-високи от сегашните, които имаме средно дневно регистрирани през август месец", каза министърът.

Коридорите и тоалетните са едни от критичните точки, напомни той. По думите на министъра всяко едно училище ще може да разработва за ползването им собствени правила, в зависимост от архитектурата и базата, с която разполага.Освен това учителите, които работят с повече от един клас, ще носят маски или шлемове. PCR тестове ще има и те ще бъдат безплатни. Няма обаче да се прави масово тестване на учители преди първия учебен ден.

Учителите, които преподават на различни паралелки, ще трябва да влизат в час с маска или шлем. 

Относно евентуален недостиг на учители той заяви, че има изготвени списъци със заместници, но те най-вероятно няма да са достатъчни. Затова министерството на образованието е изпратило покана чрез висшите училища към студенти, които освен педагогика учат филология природни науки, математика.

"Най-вероятно ще има карантинирани учители, недай Боже, и болни - готови сме да реагираме", твърди още Вълчев.