"Категорично нямам доверие на българската прокуратура."

Това каза във вторник по бТВ бизнесменът Емилиян Гебрев. Той съобщи, че преди дни е бил уведомен, че прокуратурата прекратява поредното трето разследване по неговия случай.

През януари т. г. от прокуратурата съобщиха, че повдигат обвинение и обявяват за международно издирване трима руски граждани във връзка с опит за отравяне на оръжейния търговец, сина му и техен сътрудник. Случаят е от пролетта на 2015 г. С него бяха запознати партньорските ни служби във Великобритания, защото самият Гебрев смята, че веществото, което е използвано срещу него, е подобно на новичок, с който след 3 години са отровени Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри.

Пострадалият сам изпрати по-рано проби след отравянето си за експертиза от независима финландска лаборатория. Гебрев многократно е повтарял, че службите у нас не са достатъчно активни по случая му и само симулират дейност.

Във вторник той отново повтори тази си теза, като даде за пример последното решение за прекратяване.

Гебрев изрази учудването си, че това се случва точно в контекста на отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Навални, който е в кома, е на лечение в берлинската болница "Шарите". Преди дни "Шпигел" публикува информация, според която от германската клиника търсят връзка с лекарите на Гебрев, като се търси връзка между отравянията на българския оръжеен търговец, по-късно на Скрипал и сегашното на Навални. 

Според Гебрев от прокуратурата не желаят да гледат цялостно на въпроса - "къде са българските ятаци, има ли ги, кой е имал интерес от извършването на всичко това", зададе той въпросите днес, на които от държавното обвинение не търсят отговорите.

Той отново отрече твърдението на прокуратурата, че отравянето му има връзка с износа на оръжия от фирмата му "Дунарит" за Украйна.

"Не намирам връзка с търгуването с Украйна. По тази логика трябваше да бъдат избити много хора", каза той, като добави, че има далеч по-големи доставки от тази на неговото дружество.

"Българската прокуратура много често се изказва, без да мисли какво казва, важното е нещо да каже. Да не вземаме за критерий какво е казала. Доставките за Украйна се раздухаха от българската прокуратура, за "Дунарит" - обратно, никой не разследва общо", продължи Гебрев.

Бизнесменът отново отбеляза, че не се прави крачката да се разследва кой е поръчителят, "изглежда се страхуват от нещо".

Той отбеляза, че в серията от отравяния, които се свързват с руските служби, "ние бяхме пионерите".

Въпреки настоятелните опити на водещия Антон Хекимян Гебрев подробно да опише какво е станало при отравянето, как е загубил съзнание и т.н., бизнесменът даде да се разбере, че не му е приятно да се връща към онези моменти.

"Изчезваш, загубваш всичко пред себе си, спираш да виждаш. Доста жестоко", каза той лаконично.