Излишък в републиканския бюджет все още има, но през осмия месец на годината - август, той е започнал да се топи сериозно.

Това показват предварителните оценки на министерството на финансите за изпълнението на консолидираната фискална програма. От данните се вижда, че към края на август бюджетът бележи излишък от 1,53 млрд. лв. или 1,3 от прогнозния БВП. В същото време обаче последният месец е стопил цели близо 200 млн. лв. от него. 

Припомняме, че в края на юли излишъкът в хазната бе оценен на малко над 1,72 млрд. лв. Преди няколко месеца правителството поиска, а парламентът актуализира рамката на бюджета, така че той да отговаря на новите реалности в условия на пандемия и икономическа криза. Финансовото министерство, ръководено тогава от Владислав Горанов, заложи краен дефицит в бюджета от 3,5 млрд. лв. Число към което се върви, но твърде бавно, имайки предвид, че правителствените мерки за помощ на бизнеса не дават особено добър резултат и голяма част от парите отделени за схемите остават неизползвани. 

Иначе - към края на август в хазната са събрани почти 29 млрд .лв. Очаквано - данъчните приходи, сравнено с миналата година, са почти милиард надолу. За сметка на това растат постъпленията от еврофондовете, които трябва да бъдат усвоени до края на годината. 

Разходите пък са в размер на 27,253 млрд .лв. или с отново с около милиард по-малко, спрямо 2019 г. Според МФ основно повече пари се дават за социални и здравноосигурителни плащания и разходи за персонал. По-ниският разход в условия на криза означава само едно - държавата не прави достатъчно капиталови инвестиции.