Реформата на механизма за предоставяне на убежище в ЕС трябва да наблегне основно на защитата на външните граници на съюза, на борбата срещу трафикантите на хора и помощта на място, за да се избегнат мигрантските потоци в Европа, заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц в интервю за ДПА, цитирана от БТА.

Курц също така се обяви против преразпределянето на бежанци сред всички страни от ЕС.

"Не мисля, че това е реалистично. Мисля, че преразпределянето из цяла Европа не работи, защото повечето страни са скептични към това или направо са против", каза той.

Германия, която в момента е ротационен председател на ЕС, настоява за нова политика на предоставяне на убежище. Сред предложенията й са създаване на центрове по външните граници на ЕС, където пристигащите мигранти да се проверяват и да бъдат допуснати да продължат само ако претенциите им за убежище са приемливи.

Курц заяви, че подкрепя по-силен граничен контрол, но не е съгласен със стимулите към мигрантите да идват в Европа. Държавите, които искат да приемат бежанци, трябва да ги довеждат директно от техните страни и да им предлагат дългосрочно настаняване в Европа, каза той.

"Всяка страна може сама да реши колко мигранти иска да приеме", заяви Курц и предупреди, че мигрантите променят приелите ги общества. "Изправени сме пред антисемитизъм, който е отчасти привнесен", каза той, имайки предвид антиеврейските настроения сред някои имигранти от мюсюлмански страни.

Австрия е с население от около 9 милиона души. По време на пика на миграционната криза в Европа през 2015 и 2016 г. тя е получила около 131 000 молби за убежище, отбелязва ДПА.