Има вероятност от 60% сривът на реалния брутен вътрешен продукт на България за 2020 г. да бъде в границите от 4,1 до 13,1%. Това прогнозира Българската народна банка в новия си икономически бюлетин. Ако най-тежкият вариант се окаже реалност, то това ще бъде един от бруталните исторически сривове на икономиката и далеч надхвърлящ всички прогнози, включително на Европейската комисия за страната ни. 

Добрата новина е, че все пак експерите на централната банка очакват най-вероятен сценарий от спад от 8,5%. Той ще дойде заради изключително тежката икономическа криза, която удари света след пандемията от коронавирус. Дори този вариант обаче е по-тежък от първоначалните предположения. Все пак страната ни избягва фрапиращите спадове в страни като Великобритания. 

Очаквано най-тежките последствия за стопанския живот имат безпрецедентното намаление на потреблението и инвестициите. Оказва, че сривът на износа обаче няма да е толкова тежък, колкото се прогнозираше. 

Според анализа на БНБ възстановяването ще започне през 2021 г. и ще продължи до края на 2022 г. Именно тогава нивата на икономическото развитие би трябвало да се върнат към тези отпреди кризата. БНБ обаче залага в тази прогноза рязко повишаване на публичните инвестиции в икономиката. 

Интересното е, че централните банкери очакват и продължаване на застоя на в харченето на домакинствата и фирмите, тоест растеж на депозитите на неправителствения сектор. Надолу би трябвало да останат още известно време и кредитите на банките към бизнеса и домакинствата.

Притеснителното - БНБ очаква рязко влошаване на бюджетната картина през последните две тримесечия на годината. Причините, освен в кризата, се крият в увеличението на размера на пенсиите и по принцип нормалното за България увеличение на капиталовите разходи.