Германската канцлерка Ангела Меркел поиска Москва да реагира на отравянето на Алексей Навални. Речта й беше излъчена на уебсайта на германското правителство.

Тя отбеляза, че Навални е жертва на нападение с химически агент от групата "Новичок". Резултатите от изследването не оставят съмнение в това, каза канцлерът.

„По този начин е очевидно, че Алексей Навални е жертва на престъпление. Искаха да го заглушат. И аз осъждам това от името на цялото федерално правителство “, каза Меркел.

"Осъждаме категорично този престъпен акт и призоваваме руските власти да окажат пълно сътрудничество на разследването, което да изправи извършителите и поръчителите пред съда", се казва в изявление на българското външно министерство.

По-рано днес германското правителство съобщи, позовавайки се на анализ на военни токсиколози, че Навални е бил отровен с вещество от групата на известното руско бойно отровно вещество, следи от което са намерени в организма на Навални, който се лекува в Германия..

С "Новичок" бяха отровени руският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солзбъри, Великобритания през 2018 г.

Говорителят на Меркел Щефен Зайберт обяви, че германското правителство ще информира своите партньори в Европейския съюз и НАТО за резултатите от тестовете, предаде Асошиейтед прес.

"По инициатива на "Шарите", специална лаборатория на Бундесвера проведе токсикологично изследване на Алексей Навални. В същото време бяха открити неоспорими доказателства за наличието на химически нервен агент от групата Новичок", каза пред репортери Зайберт и допълни, че канцлерката Ангела Меркел е провела среща в сряда с редица министри в светлината на новите открития. "Правителството на ФРГ осъжда тази атака най-категорично", подчерта говорителят. "Германското външно министерство ще информира руския посланик за резултатите от изследванията", допълни той.

Междувременно източник на ТАСС обяви, че руските следователи не са открили следи от отровно вещество по иззетите вещи на Навални.

"Според резултатите от няколкото изследвания, проведени в рамките на предварителната проверка, в тялото и вещите на Навални не са открити отровни, токсични и силно действащи вещества", съобщи източникът.

Той добави, че Навални е диагностициран с панкреатит.

Дмитрий Песков заяви пред ТАСС, че в Кремъл "не е постъпвала информация" от Берлин, че Навални е бил отровен с вещество от групата на "Новичок".  Москва продължава да чака отговор на искането на Генералната прокуратура на Руската федерация до Германия да получи информация относно лечението на Навални, диагнозата му и резултатите от експертизата. 

"Очакваме отговор на искането на Генералната прокуратура", обявиха от руското външно министерство.

След изявлението на правителството на Германия курсът на долара спрямо рублата се повиши с 2 процента до 75,14 рубли, докато курсът на еврото е нарастнал с 1,39 процента до 88,88 рубли.

Съюзниците на опозиционера в Русия настояват, че той е бил умишлено отровен от властите в страната. Кремъл категорично отхвърля обвиненията.

Руските лекари, които лекуваха Навални в Сибир, многократно оспорваха заключението на германската болница. Те настояват, че тестовете им за отровни вещества са били отрицателни.

Великобритания: Русия дължи обяснения

Великобритания настоя, че Русия трябва да обясни защо руският опозиционен лидер Алексей Навални, известен като критик на президента Владимир Путин, е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата на "Новичок", предадоха Ройтерс и Франс прес.

Извършени в германска военна лаборатория токсикологични тестове на кръвни проби на Навални предоставиха доказателства, че той е бил отровен с "Новичок", които Берлин определи като недвусмислени.

"Очевидно руското правителство трябва да даде отговори. То трябва да каже истината за това, което се е случило на Навални", заяви британският външен министър Доминик Рааб в изявление. "Абсолютно неприемливо е, че това забранено химическо оръжие е било използвано отново и още веднъж ставаме свидетели на насилие, насочено срещу водеща фигура в руската опозиция", добави той.

Британските власти идентифицираха като "Новичок" отровата, използвана срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Нападението беше извършено в британския град Солсбъри през 2018 г., припомня Асошиейтед прес. Нервнопаралитичното вещество е инхибитор на холинестеразата. Според лекарите от берлинската клиника "Шарите" подобни вещества са били открити в организма на Навални.

На 4 март 2018 г. Скрипал и дъщеря му бяха открити в безсъзнание на пейка в Солсбъри и приети в болница в тежко състояние. Те оцеляха, но вече живеят скрити и под охрана. Странична жертва на отравянето стана жена, починала, след като се напръскала с вещество, което смятала за парфюм. Всъщност това бил флакон с "Новичок", който приятелят й открил, припомня АФП.

Случаят с отравянето на Скрипал доведе до реципрочното обявяване на руски и западни дипломати за персона нон грата в мащаби, невиждани от края на Студената война.

Урсула фон дер Лайен: Това е "отвратителен и подъл акт"

Руският опозиционер Алексей Навални е станал жертва на "отвратителен и подъл акт", заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

"Извършителите трябва да бъдат съдени", каза тя в "Туитър".

Извършени в германска военна лаборатория токсикологични тестове на кръвни проби на Навални предоставиха доказателства, че той е бил отровен с "Новичок".

САЩ: Русия и преди е използвала "Новичок"

Вашингтон определи отравянето за "напълно осъдителен акт".

"САЩ са много обезпокоени от обявените днес резултати. Отравянето на Алексей Навални е напълно осъдителен акт", заяви Белият дом. "Русия и преди е използвала нервнотоксичното вещество "Новичок", се казва в изявлението и се допълва, че Вашингтон ще работи със съюзниците си, за да се потърси сметка на "отговорните в Русия".

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан също осъди днес "шокиращото и безотговорно използване" на това вещество.