Германската социалдемократка Катарина Барли оправи днес остри критики срещу българското правителство.

Това стана днес на дебат за бъдещия „хоризонтален“ механизъм за върховенството на закона в страните членки на ЕС. Той се състоя в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента.

Изработването на новия механизъм е особено важно предвид проведеното заседание на мониторинговата група за България миналата седмица, изтъкна Барли. И нападна властите в София за реакцията им след това заседание.

„Смятам, че това е едно от ключовите правомощия, които трябва да дадем, особено след опита ни от последното заседание на мониторинговата група за върховенството на закона за България. То бе обезпокоително не само заради съдържанието му, но и заради реакцията на правителството (на България – б.р.), което изготви изцяло  фалшива информация за него. Дори бих я нарекла фалшива новина“, заяви депутатката от парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

И именно по тази причина Барли смята, че Европа наистина има нужда от бъдещия механизъм и че за него трябва да бъде постигнато съгласие.

Като част от идеите в тази насока тя предложи да бъде създадена група от независими експерти, която да наблюдава дали страните членки спазват върховенството на закона.