Кандидатът за президент на САЩ на Демократическата партия Джо Байдън разкритикува президента Доналд Тръмп за това, че не е излязъл с изявление за опозиционния лидер Алексей Навални, който според германските власти е бил отровен, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според Байдън "методът на атаката не оставя никакво съмнение, чия е отговорността - на руската държава". Демократът смята, че Тръмп "отказва да се противопостави на (руския президент Владимир) Путин".

"Той още не е осъдил нападението срещу Навални", каза Байдън за Тръмп. "Неговото мълчание е съучастие. Докато Доналд Тръмп е в Белия дом, американците са в по-малка степен в безопасност".

Кандидатът за президент отбеляза, че при победа на президентските избори ще си сътрудничи със "съюзниците и партньорите", за да "привлече под отговорност" Русия.

Също вчера Байдън призова да бъдат повдигнати обвинения на полицая, прострелял седем пъти чернокож мъж в Уисконсин. Той направи това вчера, в навечерието на посещението си в града в този щат, станал сцена на стрелбата, предаде ДПА.

"Да направим така, че да бъде въздадена справедливост", каза Байдън в коментар за все още неприключилото разследване.

Стрелбата в Кеноша, щата Уисконсин, предизвика седемдневни безредици в малкия град, при които двама души бяха убити, макар че през последните дни напрежението се успокои.

Във вторник  Тръмп посети Кеноша и обеща подкрепа за правоохранителните органи и местния бизнес, който пострада от грабежи. Той не се срещна със семейството на Джейкъб Блейк, чернокожия мъж, който беше прострелян.

Тези дни Байдън произнесе реч пред малка група хора, в която осъди грабежите в Кеноша, но и обвини в нея Тръмп, че разпалва насилие, насърчава белия национализъм и не разбира протестите за социална справедливост.