"Докато отразявах протестите в София, бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата. Камерата ми беше отнета и ме накараха да стоя с часове с белезници на тротоара. Много пъти се идентифицирах като журналист без резултат."

Това написа в туитър журналистът Димитър Кенаров рано тази сутрин, след като късно снощи от Асоциацията на европейските журналисти съобщиха, че е бил задържан по време на антиправителствения протест, като не е ясно къде се намира.

Съобщението на АЕЖ бе базирано на кратка информация, разменена с журналиста.

В момента той е у дома - прибрал се е в 4:30 ч.

Кенаров, който заедно с други свои колеги журналисти бе на първа линия и снима сблъсъците между полицията и демонстрантите, е бил изтласкан до стената на президентството. Въпреки че е с камера и на маската му има обозначение PRESS, той е задържан и влачен през целия площад до стълбите на бившия Партиен дом - заявиха снощи от АЕЖ.

Кадри на Клуб Z от снощи показват Кенаров, който минава пред камерата на репортера ни Борислав Кръстев точно след поредното настъпление на полицията и началото на боя. Жандармерията в този момент бе изблъскала и удряла хора прави и на земята, но спря за момент точно преди стената на президентството. На 1:35 от видеото се вижда как Кенаров се опитва да се изнесе от ситуацията, ясно видим е и надписът PRESS:

 

 

Точно след края на видеото жандармерията отново настъпи и започна да бие и блъска хората в стената. По всяка вероятност тогава е станал и арестът на Кенаров. Репортерът на Клуб Z бе изтласкан назад към ул. "Леге" с други протестиращи.

В кратък коментар директорът на СДВР Георги Хаджиев заяви тази сутрин, че при ескалация на напрежението като вчерашната можело да се случи и арест на журналист.

През 2011 година Димитър Кенаров бе задържан в Беларус, след като снима обект, считан за военен. Според версията на беларуската милиция в град Можир в момента на ареста се оказало, че той няма документи за самоличност. 

"Синът ми беше арестуван като журналист в Беларус от режима на Лукашенко, но дори там не е бил толкова брутално пребит. Само Господ може да ме спре да защитя истината!", заяви и майката на журналиста на свободна практика - Благовеста Кенарова, която организира кампания по прибирането му у дома от Беларус преди девет години.

Това не е единственият случай на пострадал журналист, който е отразявал протеста от сряда през нощта.

От столичната дирекция на полицията съобщиха днес сутринта, че са задържани общо 126 души. Ранени са били 80 полицаи.