Събитията около руския опозиционер Алексей Навални, отровен според германските власти с вещество от рода на новичок, са провокирани от противници на изграждания газопровод "Северен поток-2". Това мнение изрази днес шефът на руската агенция "Россотрудничество" Евгений Примаков, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

Всичко, което става с Навални и около него, няма нищо общо нито с новичок, нито с опозицията, нито с "режима" в Русия, нито с борбата или свободите, нито с някакви тайни лаборатории, с Организацията за забрана на химическите оръжия или със самите оръжия, с избори или лустрации, с изобличения и критики, протести и отстояване на държавността. Всичко това засяга само "Северен поток-2", заяви Примаков в туитър.

Според него "е интересно само как точно - в технологически план - е била внушена на Германия идеята, че те трябва непременно да участват в тая работа, кой на кого се е обадил и е подметнал това".

"Или някой там веднага е взел да води тази история", посочи още Примаков.

Вчера германското правителство заяви, че в проби от организма на Навални са открити следи от отровно вещество от групата на новичок. Опозиционната партия "Съюз 90"/"Зелени" настоя в тази връзка да бъде спрян строежът на "Северен поток-2". 

Преди това обаче правителствена говорителка заяви, че не е целесъобразно проектът да се обвързва със събитията около Навални, и припомни думи на канцлера Ангела Меркел, че газопроводът е чисто икономическо начинание и трябва да бъде довършен.

Срещу изграждането на "Северен поток-2" активно се обявяват САЩ, напомня ТАСС.