Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) предупредиха държавните служители в областта на здравеопазването да се подготвят да започнат разпространяването на потенциална ваксина срещу коронавирус сред високорисковите групи още в края на октомври. Това показват документи, публикувани от агенцията в сряда, предаде Ройтерс.

Ваксината придоби политическо значение за Тръмп, който се бори да бъде преизбран през ноември. Коронавирусът досега е убил над 180 000 американци. "Ню Йорк таймс" по-рано съобщи, че CDC се е свързал със служители във всички 50 щата с информация за планираното разпространение на ваксината.

Директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ Антъни Фаучи заяви пред Ем Ес Ен Би Си, че въз основа на броя пациенти в провежданите опити за ваксини срещу COVID-19 може да има достатъчно клинични данни, за да се знае до ноември или декември дали една от тестваните ваксини е безопасна и ефективна. Документи, публикувани от "Ню Йорк таймс", показват, че CDC се подготвя за една или две ваксини срещу коронавирус, които ще бъдат налични в ограничени количества в края на октомври.

Ваксините ще бъдат предоставени безплатно първо на високорискови групи, включително на здравни служители, както и в домове за възрастни хора. 

Предварителните резултати от проучване, проведено през последните три месеца в 19 страни, показват, че само около 70 процента от британските и американските граждани биха приели ваксина срещу COVID-19. "Модерна", "Астра Зенека" и "Файзър" водят надпреварата по разработването на безопасна и ефективна ваксина срещу заболяването, припомня Ройтерс.