ГЕРБ може и да направи крачка назад за странното си предложение в Изборния кодекс да се запише, че избори в епидемична обстановка могат да се провеждат в продължение на 48 часа. Но засега няма намерение да отстъпва от идеята да върне хартиените бюлетини, редом с машинно гласуване, въпреки че депутатите от ГЕРБ приеха тъкмо обратното само преди година. Не се очаква промяна и в идеята за ремонт на кодекса, с която цялата логистика и отговорност по осигуряване на машинния вот - от наема или купуването на машини, до складирането им - на Централната избирателна комисия. 

Това се разбра по време на дебатите на първо четене по законопроектите за ремонт на изборните правила - единият на ГЕРБ, който беше подкрепен от вносителите и партньорите им от "Обединени патриоти", и другият на ДПС - който беше отхвърлен. 

За ревизия на 48-часово гласуване, за което в проекта на властта няма и дума как точно би могло да бъде организирано, се обяви председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. Редакцията обаче може да се случи между двете четения на законопроекта. Именно тя бе основен говорител по темата за партията днес, като още в самото начало на изложението си обяви, че "прави избори от 2007 г.", позволи си да разясни на цялата зала как точно се организират такива и разви агрументи и за връщане на хартиения вот, заедно с машинния, и за това как досега от ГЕРБ само подобрявали изборния процес и нямало шанс да се случват манипулации с вота.

И БСП, и ДПС въстанаха срещу решението ЦИК да е единствената отговорна институция за осигуряване на машини за гласуване, съхраняването им и всичко останало по обезпечаването на машинния вот.  И припомниха, че до оставката на председателката на ЦИК Стефка Стоева, гласувана днес, се е стигнало именно заради тези текстове.

"Прехвърляте с този проект цялата отговорност на ЦИК и получихте отговор – оставка, в опит на председателя на ЦИК да се спаси от това, което се задава. Прехвърлихте отговорността към държавните органи – прочетете техните становища", каза социалистът Явор Божанков.

И Хамид Хамид от ДПС, и Йордан Цонев подчертаха в изказванията си, че отговорност за организацията на избори, в това число и на машинното гласуване, трябва да носи държавата в лицето на изпълнителната власт.

Остро на предложението на ГЕРБ за връщане на хартиените бюлетини и въвеждането на машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели, но упражняването му да е избор, реагираха отново от ДПС. Първо - защото само машинен вот в страната на всички видове избори, без местните, бе прието през пролетта на 2019 г. - по предложение на ДПС и с гласовете на ГЕРБ.

Цонев обясни и защо от движението от години настояват за ограничаване на работата на секционните избирателни комисии, в това число и чрез пълно въвеждане на машини. Защото най-порочната част от изборния процес у нас е именно в СИК, над две трети от протоколите на СИК са с грешки, има огромен брой невалидни бюлетини, работи се некомпетентно. Според ДПС връщането на хартията е грешка, а председателят на ДПС Мустафа Карадайъ директно попита ГЕРБ:

- Кого лъжете? Няма кой да ви повярва, че искате машинно гласуване, обричате го на провал с този проект, залагате много капани след вота, давайки основание за оспорване на резултатите. Дайте да организираме едни нормални избори. 

Малко след него и депутат от левицата обвини ГЕРБ в лъжа, но председателстващият заседанието Емил Христов (ГЕРБ) му направи забележка.

Социалистът Крум Зарков подчерта, че вече 6 години съществува темата за машинното гласуване. "Вместо да се улесни процесът, той се усложнява", изтъкна Зарков. 

Въпреки че ГЕРБ бе на различно мнение през 2019 г., Караянчева защити идеята да има и бюлетини. Според нея вот само с устройства би бил проблем, първо заради епидемичната обстановка с коронавируса, защото "пръскайте със спирт телефона си по 100 пъти на ден", второ - заради по-възрастните избиратели, трето - защото на предишни избори имало 3000 машини, но имало съмнения в ефективността им. "Призовавам БСП, понеже сега имате избори, (за лидер на партията - б.р.) хайде направете ги на машини да видим колко са ефективни. Има готови машини, ще ги предоставим. Поискайте ги от ЦИК", каза тя.

Предложенията на ДПС закономерно не бяха приети, въпреки че повечето от тях са по препоръка на Венецианската комисия и други международни институции - като отмяна на забраната за агитация на майчин език, отмяна на разпоредбите за уседналост, които практически пречат на български граждани да упражнят конституционното си право на вот, улесняване на правилата за разкриване на изборни секции в чужбина извън ЕС. От движението настояват и за по-висок праг при преференциалното гласуване.

По време на дебатите, закономерно, се води спор между ДПС и "Обединени патриоти", по инициатива на вторите, въпреки че беше ясно, че идеите на движението няма да минат. А Хамид Хамид обяви, че всички останали партии продължават да подкрепят изборни правила, които нарушават конституционни права, но ако в настоящия парламент ДПС няма нужните 48 депутати за сезиране на Конституционния съд, то в бъдеще ще има.