Икономиката в България претърпява рекорден спад от 10% през второто тримесечие на годината в сравнение с първото тримесечие. На годишна база пък сривът е 8,5% и отново е своеборазен рекорд за годините след 1997 г. Това показват данните от Националния статистически институт за последните три месеца.
 
Причината за срива е ясна - противоепидемичните мерки в страната, наложени вследствие на разпространението на пандемията от коронавирус у нас и по света. 
 
 
Въпреки че БВП отбелязва този рекорден спад, през последния месец се наблюдава лек ръст от 0,3%, но той продължава да е недостатъчен. Притеснителни са данните и за годишната база, които отбелязват нов рекорд от поне 25 години насам. Данните започват да се усещат и в републиканския бюджет, който за август губи нови 200 млн. лв., макар все още да е на плюс и излишък да има. 
 
Предварителните оценки на НСИ показват, че БВП до момента е малко над 27 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението това са 3044 лв. от стойностния обем на показателя. Преизчислен в евро, БВП е съответно 14,007 млрд. евро, като на човек от населението се падат 2016 евро.
 
Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност (БДС) през второто тримесечие на 2020 година възлиза на 23,848 млрд. лева по текущи цени.