Гърция ще започне преговори с Турция за разрешаване на конфликта относно морските граници в Източното Средиземноморие, след като турските "провокации" престанат. Това заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, предаде Ройтерс.

Напрежението ескалира в края на миналия месец - Турция изпрати кораб за сеизмично проучване в оспорвана зона, след като Гърция и Египет подписаха споразумение за морските си граници. Анкара настоява, че пактът нарушава собствения ѝ континентален шелф.

"Нашата страна може и иска да обсъди демаркацията на морските зони в Егейско море, в Източното Средиземноморие, въз основа на международното право. Но не под заплахи, обяви Мицотакис по време на среща с висшия дипломат на Китай Ян Джиечи, който е на посещение в Атина. - Нека се свърши със заплахите, за да започнат преговорите."

Мицотакис говори ден след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че двете членки на Алианса са се съгласили на преговори, за да се избегнат случайни сблъсъци в Източното Средиземноморие.

Анкара увери, че подкрепя инициативата на НАТО и че разговорите не са били за решаване на двустранните проблеми, а за мерки, които до момента са били предприети от армиите на двете страни. Тя добави, че очаква Анкара да направи същото.

В отговор на призива на НАТО гръцки дипломати посочиха, че условие за диалог е Турция да деескалира дейността си в региона.