Европейската комисия напомни днес, че държавите членки са длъжни да осигурят безопасни условия за работа на журналистите, включително, когато те отразяват улични протести. 

Говорител на Комисията заяви това на редовния ѝ брифинг в Брюксел, отговаряйки на въпроси за сблъсъците между протестиращи в центъра на София в сряда. Тогава репортери от различни медии бяха напръскани с лютив спрей или бити от полицията.

"Журналистите, които покриват демонстрации, трябва да могат да вършат работата си във възможно най-добрите и безопасни условия. Ние сме много ясно за свободата на пресата и за нуждата държавите членки да осигурят безопасността на журналистите", каза Кристиан Виганд, говорител по въпросите на правосъдието и вътрешните работи.

"Комисията е в течение на процеса и ние продължаваме да следим ситуацията в България много отблизо. Винаги сме били ясни, че мирните протести, мирните демонстрации са основни права във всички демократични общества, каза още той. - Когато стане сума за насилие, Комисията има ясна позиция, че няма място за насилие и че в същото време налагането на закона е въпрос от компетентостта на държавите членки. Обаче всяко използване на сила трябва да се упражнява по пропорционален начин."

Виганд припомни, че през миналата година Комисията установи, че "напредъкът, постигнат от България, е достатъчен, за да отговори на изискванията" в действалия дотогава Механизъм за сътрудничество и проверка, с който ЕС наблюдаваше правосъдието и вътрешните работи у нас. Той обаче припомни, че тогава страната ни е поела ангажимента за "приложение и последващи действия" на мерките, довели до края на мониторинга и Комисията следи дали този ангажимент се изпълнява.

"Тази позиция не се е променила", каза говорителят.

Той посочи, че предстои Комисията да публикува доклад за състоянието на върховенството на закона за всички държави членки и че основни акценти в него ще бъдат правосъдието, борбата с корупцията, медийният плурализъм и разделението на властите. 

Държавите преговарят за мониторинг за състоянието на върховенството на закона във всички страни на ЕС, който ще позволява нарушаващите този принцип да губят достъп до европейско финансиране.