Висшата лига внезапно прекрати договора си за телевизионно излъчване в Китай, който бе на стойност 700 млн. долара. Това е допълнителен удар по клубовете в най-гледаното клубно първенство в света, което вече понесе огромни загуби заради пандемията от COVID-19, предаде "Файненшъл таймс".

От най-високото ниво на английския футбол обявиха в четвъртък, че тригодишният контракт с китайската цифрова телевизия PPTV, който изтича през 2022 г., е прекратен. Според два неназовани източника, решението е взето, след като PPTV е отказала да плати през март вноската си за Висшата лига, по време, когато мачовете бяха отложени заради коронавируса.

Висшата лига е договорила отстъпки на стойност 330 милиона британски лири с някои от своите партньори за излъчване, за да компенсира тримесечната пауза по време на блокирането. Но подобна сделка не е постигната с PPTV след седмици преговори. Един от източниците заяви, че PPTV все още се надява да постигне споразумение с Висшата лига, но няма да продължи да плаща "същата цена и условия както преди COVID".

Заради коронавируса най-комерсиалното английско първенство претърпя загуби на стойност около 850 милиона паунда през миналия сезон, главно поради загубени приходи от билети. Мачовете ще продължат да се провеждат без публика поне до края септември, но Висшата лига и Великобритания преговарят за допускане на зрители на стадионите от октомври - като начало за една трета от местата. 

Въпреки това Висшата лига настоява телевизионните канали да продължат да плащат пълната стойност на договорите. Сделките за телевизионни права са основната причина най-елитната дивизия на Англия да се разрасне през последните две десетилетия и да се превърне в най-голямата футболна лига в света по отношение на приходите и зрителския си дял.

Сделката с PPTV е сред най-доходоносните задгранични договори на Висшата лига. Тя също така подписала споразумение с американската NBC на стойност 1 млрд. долара за шест години, както и с базираната в Катар beIN Sports за 1,3 млрд. паунда за права за транслиране на мачовете в Близкия изток от 2015 г. насам. beIN Sports е най-големият партньор на Премиърлийг извън пределите на Обединеното кралство.