Сърбия и Косово подписаха историческо икономическо споразумение в опит да започнат нормализация на междудържавните си отношения. Договорът бе подписан във Вашингтон под прекия натиск на американския президент Доналд Тръмп, който нарече сделката "голям пробив" и най-големият такъв от над 10 години. Припомняме, че Прищина обяви независимост от Белград през 2008 г. 

Двамата премиери се снимаха заедно в Овалния кабинет на Белия дом, а сръбският президент Александър Вучич обяви, че смята споразумението за голяма крачка напред. Въпреки това той призна, че разногласията между двете страни продължават да остават сериозни.

Положителна бе нагласата и на косовския премиер Авдулах Хоти, който бе категоричен, че неговото правителство иска да продължи пътя към взаимното признаване на двете дърважи, макар че подписите бяха положени само ден след като Вучич категорично заяви, че Сърбия не смята скоро да признае независимостта на Косово. 

Американският президент Тръмп обаче, който опитва да реализира максимално много външнополитически сделки преди изборите през ноември, обясни, че политика базирана на икономически отношения може доста по-бързо да сближи непримиримите хардлайнери в двете страни. 

"Фокусирани върху създаването на работни места и икономически растеж, двете страни успяха да постигнат важен пробив", написа Тръмп в Туитър. 

Малко по-късно през деня пък косовската телевизия Клан Косова разкри, че Вучич и Хоти ще подпишат и допълнително още едно икономическо споразумение, този път със САЩ, на стойност от 13 млрд. долара за инвестиции. 

Тръмп обаче е успял да постигне и още една малка дипломатическа победа. Президентът е убедил сръбския премиер да премести посолството на Белград в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Бил е посредник и при допълнителна договорка между Израел и Косово, в която двете дърважи са си обещали да нормализират отношенията си и да установят дипломатически връзки.