Взривоопасно увеличение на цената на природния газ прогнозира енергийният експерт от „Българския енергиен форум“ Христо Казанджиев. Той определи като брутално нарушение на закона намесата на енергийната министърка Теменужка Петкова в ценнобразуването на синьото гориво. И допусна, че това е станало по разпореждане на премиера Бойко Борисов. 

Природният газ трябваше да поскъпване 1 септември 2020 г. с 20 на сто спрямо месец август, показваха разчетите на „Булгаргаз“. Но министърът на енергетиката Теменужка Петкова поиска  да се направи проверка как газовото дружество е образувало новата цена.

„Трябва да подчертаем, че това решение на министъра да спре процедурата е брутално нарушение на закона. Единствено КЕВР е компетентният орган в България по отношение на цените на горивата, която наблюдава действията на „Булгаргаз“ за ценообразуване и спазването на правилата“, коментира Казанджиев пред бТВ. 

Според него спирането на процедурата, което е в прерогативите на КЕВР, е лош сигнал към енергийния пазар. И въпреки че Теменужка Петкова е принципал на „Булгаргаз“, в качеството си на министър, тя няма право за такова. По думите му решението е политическо и информацията, че е било разпоредено от премиера Бойко Борисов, също е нарушение на закона. 

Едно такова спиране на процедурата не решава проблема. Октомври месец цената на синьото гориво ще се увеличи взривообразно с 40% вместо плавно само с 20%, ако сега беше повишена стойността на газа с 20%, заяви Казанджиев. 

По думите му големият проблем е, че „Булгаргаз“ в момента работи на загуба, защото купува газа по-скъпо и го продава по-евтино. 

Обявяването на новия договор с „Газпром“ е създал очаквания, които не са били реални. Според Казанджиев намалението на цената на газа в годишен план е 15%, а не 40%, както е било обявено тогава, защото това е било спад на стойността за даден месец.

По новия договор цените на газа в България зависят от текущите цени на пазара, припомни енергийният експерт. А през есента и зимата тя се покачва заедно с увеличаването на търсенето.