„Изписват д-р Ненкова!“

В продължение на две седмици десетки, ако не стотици хора в България чакахме това съобщение от Наталия, дъщеря на варненската лекарка. И по-точно от 14:41 ч. на 24 август, когато нейният призив обиколи и разтърси всяко кътче на страната ни. А в поста си във фейсбук тя дори не спомена, че се касае за живота на собствената й майка: 

„Обръщам се към всички вас със зов за помощ. Дамата с очилата на снимката е д-р Ненкова. От няколко месеца работи с тежко болни от COVID-19 в Интензивно респираторно отделение в УМБАЛ “Св. Марина”, гр. Варна. От 10.08.2020 г. е с положителен тест за COVID, а от 21.08.2020 г. е настанена в собственото си отделение с тежко протичаща инфекция. Надеждата ни е да успеем да прелеем плазма от преболедували пациенти, преди да са я включили на апаратна вентилация. Трябва ни поне един оздравял с кръвна група Б в района на гр. София, за да се изготви плазмата. Много благодаря предварително на всички, които ще споделят публикацията ми!“ 

За първите 5 часа от публикуването този призив беше споделен 5000 пъти (през следващите 3 дни – 18 000 пъти!) с 969 коментара за успех на начинанието, пожелания за здраве и въпроси какво е реконвалесцентна плазма.

Всъщност не трябваше да се учудвам. 

Все още много малко хора у нас знаят какво е реконвалесцентна плазма, а малцина – за нашето сдружение в обществена полза „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“, регистрирано преди месец. Много въодушевена, че най-сетне някой в България иска да лекува близкия си с плазма, се обадих на Наталия с въпроса - откъде знае за плазмата?

"Аз също съм лекар, чета много медицинска литература, за COVID-19 следя всичко, свързано с лечението му. И щом майка ми започна да се влошава, реших, че трябва спешно да започна да търся плазма! Когато най-близкият ти човек е в критично състояние, ще направиш всичко възможно, за да го спасиш, нали??"

Така нашите очаквания, че лекар ще бъде първият човек, който ще поиска плазма за близките си, или близките на лекар ще го направят, се оправдаха. Д-р Наталия Ненкова, дъщеря на д-р Стоянка Ненкова и проф. Ненков, гръден хирург в УМБАЛ „Св. Марина“, беше решила да обърне света, но да спаси майка си.

Ние трябваше да й помогнем, така че тази „операция“ да завърши с щастлив край. 

Трябва да си призная, че чаках този момент от самото начало на пандемията, защото в края на март вече ни беше ясно, че реконвалесцентната плазма „работи“ така, както преди 130 години при първото й прилагане при болен от дифтерия, както при инфлуенцата през 1918 г. и при МЕRS и SARS преди десетина години.

Тя е най-евтиното, най-достъпно и ефективно средство за лечение на COVID-19. Още от май се прилага в цяла Европа, Русия, а в САЩ беше одобрена като част от стандартното лечение на COVID-19. Неслучайно Европейската комисия отпусна 40 млн. евро за оборудване на 200 кръвни центъра с необходимата апаратура. В същото време сакчетата с COVID плазма в Националния център по хемотрансфуция, който снабдява цялата страна, все още се броят на пръсти.

На следващия ден се задейства не само положителната енергия на хората, но и здравната ни система начело с министъра на здравеопазването. По думите на Наталия 15-20 души, които първи научили за призива, веднага се свързали с нея, но само петима отговаряли на условията за дарителство.

Един от тях беше Митко Грънчаров, 50-годишен, който бързаше да помогне, защото след 3 дни щеше да пътува за САЩ. 

Защо искате да дарите плазма?

Защото съм здрав, без придружаващи заболявания, под 55 години, спортувам много и имам изследване, доказващо много антитела против вируса. 

Вие сте идеалният дарител, при това мъж (мъжете се предпочитат пред жени с раждания и бременност), но имате ли някакви ПСР тестове? 

Не, прекарах болестта вкъщи под наблюдението на сестра си, която е лекар. Няма ли да мога да даря? 

За съжаление изискванията на Националния център по хемотрансфузия не включват ситуация, в която човек се е лекувал вкъщи и няма епикриза или документ от РЗИ за карантина. Тоест,е може да покаже нито положителен, нито отрицателен ПСР тест. 

Така разбрахме, че много от хората, които ще поискат да дарят плазма, няма да имат необходимите документи. Тоест нямаше как да започнем дарителска кампания, докато това не бъде уредено по правилния начин. 

През това време в кръвния център на ВМА вече дарил плазма млад стоматолог, пожелал да остане анонимен. Бързо са направени задължителните изследвания и на 25 август следобед плазмата пътува към УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. Там я чака екипът на интензивното респираторно отделение с началник д-р Валентина Димитрова.

Още при първия разговор с Наталия предложих помощ за намиране на дарители, както и за консултиране на самата трансфузия. Разказах й за д-р Чавдар Ботев, който има над 30-годишен опит с плазма и плазмени продукти, член на сдружението и консултант на Националната пациентска организация по лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма. По-късно той обсъдил ситуацията с проф. Ненков и дал препоръки как да се направи първото вливане. 

Защото лечението с реконвалесцентна плазма не е като стандартното лечение с плазма. 

"То си има своите специфики и тънкости, с които повечето лекари не са запознати. Ние следим цялата информация за плазмата и я правим достъпна за всички лекари, които желаят да се възползват от нея. Наясно сме за титъра на антителата срещу вируса, кога и как да се прелива плазма. Едно от ключовите неща за успеха е ранното преливане – до третия ден след влизането на болния в интензивното отделение. Смъртността при хора, прелети късно и с нисък титър на антитела, е два пъти по-висока от тази при хора, прелети до третия ден с плазма с висок титър", обяснява д-р Ботев.

Втори мъж дал плазма в кръвния център на ВМА, където е установен висок титър на антитела, и тя е изпратена отново с линейка до Варна. Още двама души дарили на 27 август, този път в Националния център по хемотрансфузия. Следващите желаещи са д-р Мария Русинова и д-р Яна Аксентиева от Инфекциозната клиника на УБМАЛ „Св. Анна“, но до тяхната помощ не се стига, защото вече е събрано достатъчно количество. 

Първото и второто преливане преминаха много добре по информация на Наталия, а на четвъртия ден тя ми написа, че д-р Ненкова вече е без температура. 

Ето съобщението й от 29 август: „Не смея да се похваля! Има ефект!“ 

Д-р Ненкова вече е с обикновена кислородна маска. Показателите й бързо се подобряват, с всеки ден намалява нуждата от кислород… 

На 1 септември тя се обади лично да благодари на д-р Ботев и да му каже за драматичното подобрение след второто преливане. 

А ето какво написа впоследствие Наталия за състоянието на майка си:

„След прелятата плазма: трайно, без температура, драстична редукция на белодробните инфилтрати, потвърдено и от образната диагностика (КАТ на 31.08.2020 г. ), сваляне от режим BIPAP, извеждане на респиратора от стаята, минаване на кислородна маска с постепенно понижаване на кислородното подаване, а за десерт... два последователни отрицателни (-) PCR теста - на 4.09.2020 г. и 5.09.2020 г. ( първа прелята реконвалесцентна плазма на 26.08.2020 г.)!!!!!“

Д-р Валентина Димитрова, началник на интензивно респираторно отделение (ИРО), сподели: 

"След 10 дни лечение вкъщи състоянието й прогресивно започва да се влошава и тя влезе в отделението. Всички виждахме, че сме направили всичко възможно и всичко, което се препоръчва - включили сме тройна антибиотична комбинация, дори четворна, дексаметазон, антикоагулант, неинвазивна вентилация, но нещата не се случват. Тогава по настояване на нейните близки се преля плазма на 15-16-ия ден от заболяването. Аз съм я преглеждала всеки ден и съм следила всички промени. Не мога да кажа, че драматично подобрение настъпи точно от преливането на плазма. Дали този ефект се получи като допълнение на плазмата към всичко, което е било направено, и какво щеше да се случи, ако плазмата не беше приложена, също не мога да кажа.".

По повод ефекта на плазмата д-р Величкова от ИРО в „Света Марина“ казва: 

"Видяхме чудеса!"

Доц. Диана Петкова от клиниката по пневмология и фтизиатрия:  

"Човек трябва да бъде по-смел в ситуация, в която няма алтернатива и има признат метод за лечение. В нашия случай за щастие плазмата помогна изключително много."

Разказвам тази история, защото тя се случи в момента, в който направихме фейсбук група на сдружението. Днес тя има близо 700 членове, включително много лекари, от България, Европа, САЩ, арабските страни. С историята за успешното излекуване на един човек започваме информационна, медийна, дарителска и фондонабирателна кампания. Целта ни е в Националния център по хемотрансфузия да се създаде депо от COVID-19 плазма, така че всеки лекар да може спокойно да включи плазмата в терапевтичната схема.   

Кои са проблемите, които трябва спешно да бъдат решени, така че плазмата да стане достъпна за всеки болен, подходящ за това лечение, независимо в кой край на България се намира?

Д-р Александър Симидчиев, съучредител и член на сдружението: 

"Първо, лекарите имат нужда от протокол за този метод, който да бъде валидиран от Министерството на здравеопазването. Подобен протокол е включен в компендиума, координиран от Медицинския експертен съвет, създаден със заповед на премиера към Министерския съвет. Знаете, че цялата терапия  на COVID-19 е експериментална, но лекарите все пак имат нужда да бъдат защитени, когато прилагат този метод.

Второ, за да е ефективна една плазма, тя трябва да бъде богата на антитела. Затова е необходимо държавата да плаща за количествен или полуколичествен тест за антитела на всеки желаещ да дари плазма. Третият проблем, пред който са изправени потенциалните дарители, са критериите за даряване на плазма. Ние настояваме те да се коригират, защото много хора изкараха болестта на крака, понякога и без да си правят тестове, а те са най-подходящите дарители – млади, без придружаващи заболявания и готови да дарят."

Още от възникването на самата идея да организираме нашата гражданска инициатива бяхме подкрепени от Националната пациентска организация и станахме неин член, от българския офис на СЗО, а по-късно лично от д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. На 3 септември проведохме първия уебинар за лекари как да лекуват с плазма, който е достъпен в групата на сдружението. Следващият лекар, който е „прелят“, е 30-годишен хирург в инфекциозната клиника на УМБАЛ „Света Анна“. Засега състоянието му е стабилно. 

Обучението на лекари чрез уебинари и лични срещи продължава. Защото, както казва д-р Чавдар Ботев, „при правилно проведено лечение след 3-тия ден от преливането на плазма болните вече нямат вирус в кръвта и случаят с д-р Ненкова показва, че плазмата е прекрасно противовирусно средство.“

Ще завърша тази история с убеждението, че тя е само първа глава от книгата за спасяването на много болни от COVID-19 в България и с думите на д-р Александър Симидчиев: „Човек или е част решението на проблема, или е част от самия проблем.“